Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stațiunea Mamaia, fără turiști. Daniel Cadariu: „Există prețuri pentru toate buzunarele”

În ultimii ani, stațiunea Mamia a fost lovită de o lipsă cruntă de turiști. Restricțiile din perioada pandemiei, lărgirea plajelor sau prețurile piperate ar putea fi câteva dintre motivele care au dus la pustiirea stațiunii, cândva perlă a litoralului românesc.

Așa se face că în mijlocul sezonului estival, în Mamaia este pustiu. Reprezentanții HoReCa se plâng de lipsa turiștilor și spun că 2022 ar fi cel mai slab an de dinainte de pandemie. Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului a vorbit în platoul Euronews despre actualele condiții de pe litoral.

„Depinde cu ce anume se face comparația. Dacă se face cu anul 2021 sunt ceva mai multe argumente, pentru că eram într-o situație specială, după un an de pauză a activității turistice, perioadă cu extrem de multe stări de urgență, cu gripare totală a activității economice în multe state, inclusiv în România. Pe de altă parte, în 2021 când s-a reluat o parte din activitatea turistică, încă erau în vigoare foarte multe restricții de călătorie. Atunci, foarte mulți dintre români care în anii anteriori 2018, 2019, încă își făceau concedii în străinătate au renunțat inclusiv în perioada estivală. Atunci, numărul de turiști de pe litoral, în cursul anunul 2021 a crescut foarte mult. În momentul în care s-au ridicat foarte multe dintre restricții, mulți dintre români au revenit la acele obișnuințe. Depinde pe cine întrebi. Dacă îi întrebi pe o parte, de exemplu pe cei care activează în Mamaia, se plâng de așa ceva. Dacă, în schimb, discuți cu cei de la Eforie Nord, putem afla că anul acesta au mai mulți turiști decât în 2021”, a declarat Daniel Cadariu.

Daniel Cadariu: Există o creștere a numărului de turiști, cel puțin al numărului de turiști străini

Legat de situația din Mamaia, unde antreprenorii se plâng de lipsa turiștilor, Daniel Cadariu a precizat că nu deține, până la acest moment, date oficiale cu privire la numărul de persoane care își petrec concediul pe litoralul Mării Negre.

„Nu avem informații centralizate. Noi avem ca sursă, pe de-o parte datele statistice prezentate periodic de către cei de la INS, iar pe de altă parte informații furnizate de la asociațiile patronale din turism. De regulă, informările vin la anumite perioade, fie la mijlocul sezonului, fie la sfârșit de sezon, vom ști cu exactitate cum stăm atunci. Dacă ne uităm la început de sezon sau la sfârșit de sezon, sunt indicatori care arată o creștere a numărului de turiști, cel puțin al numărului de turiști străini, cel puțin în comparație cu 2021. Deci a crescut de patru ori numărul de turism străini, de la 37.000, la 141.000, doar în cursul lunii mai”, a adăugat ministrul.

Vitalie Cojocari: Unde le-ați recomanda turiștilor români să meargă pe litoralul românesc undeva unde să beneficieze de condiții bune, de niște prețuri bune și să aibă parte de toate condițiile ca să se bucure de odihnă?

Daniel Cadariu: Sursele de informare sunt diverse. Oricând poți avea informații în timp real, mai ales de pe platformele online. Nu eu trebuie să fac aceste recomandări și nici nu le voi face, pentru că menirea ministerului este să promoveze activitatea turistică la modul general și să intervină acolo unde poate și unde simte că e nevoie. Apropo de litoral, inclsiv pe stațiunea Mamaia, în cursul anunlui trecut exista o problemă din cauza plajelor lărgite de acolo. Ne-am implicat din ianuarie și până în mai, în discuții cu cei de la Ministerul Mediului pentru a găsi soluții ca turiștii să poată să aibă acces la mare din apropiere, pentru că anul trecut șezlongurile nu puteau fi puse acolo. Pe de altă parte, recomand celor 1,2 milioane de români care vor avea tichete de vacanță din sectorul bugetar să le folosească. Nu are rost, ca în anii trecuți, să le țină de pe un an pe altul, pentru că în următorii cinci ani, conform ordonanței de urgență vor avea la dispoziție, în fiecare an aceste tichete de vacanță. Există servicii pentru toate buzunarele, atât că fiecare trebuie să opteze pentru ce își propune să cheltuie într-un concediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE