Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mamaia: aceeași stațiune, prețuri diferite. Costurile unui sejur diferă în funcție de zona aleasă

Aceeași stațiune, prețuri diferite. Vorbim de Mamaia, una dintre destinațiile preferate de turiștii care aleg vacanța pe litoralul românesc. Costurile unui sejur diferă în funcție de zona aleasă, respectiv sudul sau nordul stațiunii.

Diferența este chiar și de 50% la mâncare, cazare, accesorii de plajă sau băuturi. Turiștii au observat aceste diferențe și își fac rezervare acolo unde le permite bugetul. Am făcut și noi o radiografie a prețurilor.

Cât costă un sejur de cinci nopți

Unii turiști au venit la Mamaia pentru șase zile. Au ales zona de sud a stațiunii, unde au plătit pentru cinci nopți de cazare 1.200 de lei pentru doi adulți cu doi copii. În total, bugetul de vacanță, cu tot cu mâncare, băuturi și distracții, este de 2.500 de lei. Șezlongurile le-au adus de acasă, pentru a mai face economie. Oamenii recunosc că au ales zona de sud a stațiunii pentru prețurile mai mici.

Turist: „E ca o barieră. Ai trecut în partea cealaltă, au sărit și sezlonguri. Aici se mănâncă bine, patru persoane cu un milion și un pic. Aici e ok. Pentru clasa de mijloc e super.”

La fel au ales și aceste turiste din Galați. Pe plajă s-au orientat către zona de cearșafuri, astfel fac o economie de cel puțin 25 de lei de persoană, atât cât costă închirierea celui mai ieftin sezlong.

Reporter: „Cât ați plătit pentru un prânz?”

Turist: „100 de lei.”

Reporter: „De persoană?”

Turist: „Nu, toate trei.”

Reporter: „E un preț bun?”

Turist: „Da, zicem noi.”

Prețurile diferă în funcție de condiții și posibilități

Cei care administrează plajele din zona de sud recunosc că prețurile diferă, bineînțeles, în funcție de condiții și posibilități.

Paul Marin, administrator plajă: „Diferența de preț este la jumătate.”

În sudul stațiunii o bere la pahar costă 7 lei, o cafea, 8 lei, o apă, tot 8 lei, o ciorbă, între 10 și 20 de lei, o porție de ficăței, 15 lei, una de hamsie sau șprot, 9 lei, un șnițel, 20 de lei, iar o porție de cartofi nature, 8 lei.

Cu cât înaintăm însă mai spre nord, prețurile cresc semnificativ. Aici, investițiile în plaje exlusiviste cu restaurant propriu, în stil mediteranean, paturi de plajă sau baldachine comode, cu saltele pufoase și umbrele cochete din stuf, se reflectă în nota de plată. Platourile cu fructe reci sau coktailurile răcoritoare aduse chiar la șezlong fac diferența. Turiștii cu dare de mână recunosc că la Mamaia zona face prețul.

Turist: „Undeva la 22 de lei o bere la 0,33, 15 lei o apă, 100 și un pic o sticlă de vin.”

Reporter: „Mâncarea cât vă costă de persoană?”

Turist: „150, 200 de cuplu.”

Turist: „Cine a strâns în timpul anului poate să vină aici, cine nu, în altă zonă.”

Care sunt prețurile la șezlonguri

Prețurile la șezlonguri și perne de plajă se schimbă cel mai mult.

Turistă: „40 acum, 30 de luni până joi și mâine 60.”

Adminstratorii plajelor spun că doar cu aceste scumpiri pot să facă față numărului mic de turiști care se înregistrează în timpul săptămânii.

Marius Spătaru, administrator plajă: „Undeva la 50% mai slab în timpul săptămânii față de weekend. Weekendul este singura salvare în perioada aceasta.”

Singura constantă la Mamaia rămâne parcarea. Costă 96 de lei pentru 24 de ore, indiferent de zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE