Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plajă nouă la Agigea. După lucrările de înnisipare, plaja a câștigat aproape 12 mii de metri pătrați

O nouă plajă și-a făcut apariția pe harta litoralului românesc. Vorbim despre plaja Agigea, unde zona de nisip, puternic erodată de valuri de-a lungul anilor a fost înnisipată și a câștigat astfel aproape 12 mii de metri pătrați. Locul ar putea deveni acum o nouă atracție pe timp de vară. 

Marius Stamate, constructor: ”Nisipul a fost adus din largul mării, de la aproximativ 10 kilometri cu o  navă specializată  și cu ajutorul unei tubulaturi submerse a fost adus și plasat pe plajă, sunt aproximativ 90 de mii de metri cubi de nisip.”

Cu o lungime de 800 de metri și o lățime de aproape 100 de metri, plaja Agigea pe care până nu demult exista doar un petic de nisip, este ultima extinsă în acest an în sudul litoralului. Lucrările au început în urmă cu o lună, iar până la vară, zona va fi amenajată complet. 

Marius Stamate, constructor: ”Este ultima înnisipată până la acest moment, mai urmează încă 6 sectoare de plajă să fie înnisipate. Este vorba de Costinești, este vorba de Olimp, Jupiter, Neptun, Balta Mangalia Venus Aurora, Mangalia Saturn și 2 Mai, practic este vorba de tot sudul litoralului.”

Plaja privată a dictatorului Gheorghe Gheorghiu Dej rămăsese doar o limbă de nisip

Zona era una extrem de erodată, iar de-a lungul anilor, din plaja cunoscută în vremea comunismului ca fiind destinația privată de vacanță a dictatorului Gheorghe Gheorghiu Dej rămăsese doar o limbă de nisip. Pentru stoparea eroziunii, locul va fi protejat de 4 diguri concepute ca un fel de apărători contra furtunilor de pe mare. 

Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea: ”Această era plaja privată a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, ea a fost catalogată ulterior ca și plajă tehnologică, adică plajă pentru exploatație de pescuit, acum, în acest moment, această suprafață de 12 mii de metri pătrați are denumirea de plajă turistică.” 

Hristu Uzun, directorul Administrației Apele Române Dobrogea Litoral: S-a creat o zonă și cu priveliște deosebită și o siguranță pentru turiștii care vor face plajă pe această zonă.”

Construcția noii plaje a venit ca o gură de oxigen, atât pentru investitori, cât și pentru localnici, care văd acum oportunitățile pentru înființarea unei noi stațiuni care să atragă în zonă mai mulți turiști.  

Matei Datcu, proprietar cherhana: ”Fiind mai mare cred că o să se dezvolte mai ok turismul în zona noastră.”

Lucrările de reabilitare a plajelor de pe litoralul românesc vor continua și anul viitor, tot în sudul litoralului, unde vor avea loc îndiguiri, lucrări de biodiversitate, dar și înnisipări de la Olimp și până la 2 Mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE