Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petrecere de 1 decembrie la Cotroceni fără opoziție. Liderii USR, AUR și URMR nu au fost invitați

Președinții USR, AUR și UDMR nu au primit invitații la recepția organizată la Palatul Cotroceni de Ziua Națională. Administrația Prezidențială explică faptul că trimite invitații în baza unei legi care stabilește ordinea funcțiilor pentru care se trimit invitațiile. În actul normativ nu este, însă, prevăzut că nu trebuie invitați și liderii Opoziției. Singurul lider USR invitat, Dan Barna, anunță că va boicota evenimentul. Analiștii politici susțin că rolul de mediator al președintelui, stabilit chiar prin Constituție, îl obligă moral să invite tot spectrul politic relevant, inclusiv Opoziția cu care președintele poate nu este de acord, pentru că recepția este în cinstea tuturor românilor. 

”Nu este prima dată când acest moment solemn stă sub semnul disputelor pe tema dezbinării politice. Liderii USR, AUR și UDMR nu au fost invitați la petrecere nici acum, nici anul trecut și nici în 2021. În anul de după pandemie, argumentul a fost că nu au certificat de vaccinare COVID. Nicușor Dan, Primarul Capitalei, a participat, însă, la recepție deși s-a vaccinat după eveniment”, spunea președintele Klaus Iohannis în discursul său din 1 decembrie 2022. 

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: ”Știm că Iohannis nu este vreun mare fan USR și nu mă mira faptul ca nu ne-a chemat.” 

Din partea USR a fost, însă, invitat Dan Barna, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților. El anunță, însă, că va boicota petrecerea. 

Dan Barna, vicepreședinte USR: ”Nu o sa merg la evenimentele de la Cotroceni în contextul actual. O sa merg la parada de la arcul de triumf pt ca este respect pt armata română și toți românii care vin sa ne bucuram impreuna de 1 decembrie.”

Dan Tănasă, AUR: ”Nu, din păcate, nu au primit o astfel de invitație, însă, repet, ne-am obișnuit. Sigur că da, ar fi trebuit, dincolo de disensiunile politice, dincolo de viziunea diferite la felul în care ar trebui să fie guvernat România, ar fi trebuit să se manifeste oarecare respect, un oarecare respect față de funcțiile pe care le ocupăm, repet, care au fost alese de către români.”

Cum motivează Administrația Prezidențială lipsa liderilor opoziției de la petrecerea de 1 decembrie

Întrebată cum a stabilit listele invitaților, Administrația Prezidențială face trimitere la legea 215 din 2016 privind ceremoniile oficiale, promulgată chiar de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, invitațiile se trimit, în ordine, președinților celor două camere legislative, premierului, foștilor șefi de stat, membrilor Birourilor Permanente ale Parlamentului. În lege apar, însă, și senatorii și deputații fără alte funcții. Liderul USR, Cătălin Drulă este, de exemplu, deputat.  

Florin Roman, deputat PNL: ”Protocolul e unul foarte clar . Sunt invitati membri biroului permanent… liderii grupurilor parlamenmtare.”

Alți lideri PNL susțin, însă, că ultimul cuvânt în privința invitaților îl are chiar șeful statului.  

Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL: ”În mod evident, gazda Președintele României este cel care trebuie să lanseze invitațiile. În perspectiva aceasta, Președintele României este îndreptățit să stabilească cu exactitate participanții la această recepție.”

Analiștii spun că rolul unui președinte este să găsească consensul acolo unde există foarte multă conflictualitate. De altfel, este chiar și rolul constituțional, susțin aceștia. 

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”1 decembrie nu este ziua cuiva, este ziua României. Opoziția face parte din a politică a României. Putem să fim de acord sau nu cu liderii opoziției, dar în mod normal, într-un stat democratic, toți reprezentanții principalelor formațiuni politice trebuie să participe la asemenea reuniune.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE