Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

FOTO&VIDEO. Parada de 1 Decembrie din București. Peste 100.000 de români au asistat la defilare, de Ziua Națională a României

Publicat de: Răzvan Boboc

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu parade militare, focuri de artificii și multă voie bună în toată țara. La Iași, oamenii au încins o horă a bucuriei, pe ritmuri săltărețe de muzică populară. La Alba Iulia, în Orașul Unirii, participanții la eveniment au trăit un moment de istorie: reconstituirea semnării rezoluției Marii Adunări Naționale. Iar la Constanța, oamenii au profitat de vremea neobișnuit de caldă pentru a admira defilarea forțelor de ordine române, americane, germane și franceze.

Imagini de la parada de 1 Decembrie 2023, București:

VEZI GALERIA
14 imagini

Fotografii: George Călin / Inquam Photos

01/12/2023 , 12:50

Aproape 100.000 de persoane au asistat la defilare

Parada militară de 1 Decembrie din București s-a încheiat în jurul orei 12:15. Aproape 100.000 de persoane au asistat la defilarea militarilor sub Arcul de Triumf.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare a fost alcătuit din circa 150 mijloace tehnice.

În blocul de paradă au defilat aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au fost prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere au survolat Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.

01/12/2023 , 11:27

Parada militară din București a început la ora 11:00

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", format din 100 de studenţi. În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă, vineri, la parada militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României.

În 2023, parada militară deosebită

Anul acesta va fi organizată o paradă militară deosebită pentru că vor fi mai bine de 2.400 de militari români care vor defila pe sub Arcul de Triumf, alături de 250 de militari străini care fac parte din detașamentele dislocate în țara noastră pentru diferite misiuni, inclusiv trupele franceze din grupul de luptă de la Cincu. Spuneau zilele trecute la repetiții că sunt foarte bucuroși să participe la această defilare și că mesajul pe care-l transmite numărul mare de militari care vor defila este acela că vorbim despre o alianță unită.

NATO transmite un mesaj de forță pe Flancul Estic. Totodată, vor fi peste 130 de mijloace tehnice care vor atât pe sub Arcul de Triumf.

Vor fi transportoare blindate, mașini de luptă ale Infanteriei, vehicule tactice, autospeciale folosite de forțele de intervenție - de salvatori, spre exemplu. De asemenea, peste 40 aeronave ale Forțelor Aeriene Române, dar și ale SRI sau ale Ministerului de Interne vor survola Arcul de Triumf.

Un element de noutate va fi avionul medical, ultramodern care a intrat în dotarea salvatorilor în urmă cu câteva luni.

La paradă vor putea fi văzute și avioane de luptă ale militarilor străini care desfășoară misiuni de Poliție aeriană în țara noastră, precum Turcia și Germania. Sunt și aeronave F-16 ale Țărilor de Jos, care sunt dislocate la Baza Borcea unde sunt dedicate centrului de instruire pentru piloții avioanelor F-16.

Programul paradei militare de 1 Decembrie 2023 în București

Parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României se va desfășura și anul acesta tot în Piaţa Arcul de Triumf din Capitală. Organizatorii au anunțat că evenimentul mult-așteptat va începe la ora 11.00.

Anul acesta, vor participa peste 1.500 de militari şi specialişti din MApN, MAI, SRI, STS şi ANP, precum şi aproximativ 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

Conform MApN, alături de militarii români, la paradă vor defila şi aproximativ 150 de militari străini din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

Expoziție de tehnică militară la Arcul de Triumf

Pe 1 Decembrie, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. În zona Arcului de Triumf din Bucureşti va fi amplasată o expoziţie de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Alte ceremonii organizate de 1 Decembrie 2023 în București

Între orele 7.00-11.00 - ceremonie militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut (Parcul Carol I).

Între orele 19.00-22.00 - solemnitatea retragerii cu torţe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu - Spl. Independenţei - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. General Paul Teodorescu - Bd. Timişoara - sediul Brigăzii 30 Gardă.

În cadrul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie sunt programate survoluri cu aeronave militare ale următoarele localităţi: Sinaia, Constanţa, Alba Iulia, Mediaş, Câmpia Turzii, Turda, Cluj-Napoca, Şimleu Silvaniei, Ungheni, Sighişoara, Zalău, Târgu Jiu, Feteşti, Slobozia, Călăraşi, Buzău, Bacău şi Iaşi.

Restricții de circulație în București de 1 Decembrie 2023

Poliția Română a anunțat o serie de restricții de circulație cu ocazia paradei de Ziua Națională a României.

Începând cu 27 noiembrie, ora 8.00 până la 1 decembrie, ora 17.00: închiderea alveolei, în dreptul staţiei STB, din Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre Bd. Mareşal C-tin Prezan către Piaţa Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare.

În perioadele 27 noiembrie, ora 14.00 - 28 noiembrie, ora 18.00 şi 30 noiembrie, ora 14.00 - 1 decembrie, ora 18.00:

 • restricţionarea parcării/staţionării voluntare în supralărgirea Şos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei;
 • restricţionarea parcării autovehiculelor pe Str. Docenţilor;
 • restricţionarea parcării/staţionării voluntare pe Aleea Pescăruş (între Intrarea Pescăruş şi Restaurantul Pescăruş);
 • eliberarea parcărilor din zona de desfăşurare a antrenamentelor generale şi Paradei Militare.

În ziua de 28 noiembrie, în intervalul orar 3.00-13.00:

 • restricţionarea traficului rutier pe Şos. Pavel D. Kiseleff şi a străzilor adiacente între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;
 • restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
 • restricţionarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
 • restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
 • restricţionarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;
 • restricţionarea traficului pe Str. Clucerului, între Str. Arh. Ion Mincu şi Bd. Mareşal Alexandru Averescu, precum şi pe străzile adiacente spre Bd. Ion Mihalache;
 • restricţionarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, precum şi pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor;
 • restricţionarea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, precum şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;
 • restricţionarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;
 • eliberarea parcării dispuse în rond Kiseleff.

În perioada 30 noiembrie, începând cu ora 09.00 până pe 1 decembrie, ora 14.30:

 • restricţionarea traficului rutier pe benzile I, II şi III în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf şi pe Str. Alexandru Constantinescu, de la Arcul de Triumf până la Bd. Mărăşti, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale;
 • restricţionarea bretelei de circulaţie care face legătura între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Şos. Kiseleff;
 • restricţionarea spaţiului interzis circulaţiei, dispus în spatele Arcului de Triumf, între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Bd. Mareşal Constantin Prezan.

În ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 3.00-14.30:

 • restricţionarea traficului rutier pe Şos. Kiseleff, precum şi a străzilor adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;
 • restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
 • restricţionarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf; - restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;
 • restricţionarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor;
 • restricţionarea traficului pe Str. Clucerului, între str. Arh. Ion Mincu şi Bd. Mareşal Alexandru Averescu, precum şi pe străzile adiacente spre Bd. Ion Mihalache; - restricţionarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, precum şi pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor;
 • restricţionarea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, precum şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;
 • restricţionarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo;
 • eliberarea parcării dispuse în rond Kiseleff.

În ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 05.00-13.00, se va interzice accesul pietonal, astfel:

 • pe Şos. Kiseleff, între Str. Primo Nebiolo şi Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia invitaţilor;
 • pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
 • pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia reprezentanţilor mass-media;
 • în parcul Regele Mihai I între Aleea Michael Jackson (porţiunea cuprinsă între Piaţa Arcul de Triumf şi zona aleii de acces spre Muzeul Satului) - Aleea Grădina Japoneză - Aleea Aventura Parc şi Bd. Constantin Prezan;

Restricţionarea accesului pietonal se va face pe:

 • Şos. Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Uruguay;
 • Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;
 • Bd. Mareşal Constantin Prezan, (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piaţa Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.

Pe 1 decembrie, în intervalul orar 19,00-22,00, se execută solemnitatea retragerii cu torţe pe prima bandă de circulaţie pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu - Spl. Independenţei - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. General Paul Teodorescu - Bd. Timişoara - sediul Brigăzii 30 Gardă.

Rutele ocolitoare recomandate:

 • Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - str. Turda - Bd. I Mihalache - Piaţa Victoriei;
 • Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - Str. Turda - Podul Grant;
 • Piaţa Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti - Ploieşti;
 • Şos. Stefan cel Mare - Str. Barbu Văcărescu - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE