Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elicopterele Black Hawk, transformate în mini-spitale aeriene, pentru misiunile de salvare din România

În curând, intervențiile de salvare aeriană în zonele greu accesibile din Delta Dunării sau din largul Mării Negre vor fi făcute cu noile elicoptere Black Hawk. Primele patru au ajuns deja în hangarele Inspectoratului General de Aviație, iar următoarele trei vor veni până la finalul anului. Pentru prima dată de când au fost concepute, scopul militar al acestor elicoptere a fost "deturnat" într-unul medical.

Mini-spitale aeriene

Black Hawk, elicopterul extrem de temut în câmpul de lupta, conceput pentru misiuni militare, a ajuns în România. În mod special acestea au fost transformate în mini-spitale aeriene.

Florin Ciornei, comandor: ”Acesta este un radar meteorologic și de detectare a țintelor sub el este sistemul optic care permite vizualizarea țintelor sau căutarea persoanelor.”

Cristi Popa, jurnalist Euronews: ”Imaginați-vă cât este de importante sunt aceste elicoptere dacă ne gândim la misiunile de salvare din Deltă, în zone greu accesibile, mai ales că există o capacitate mare de transport, sunt patru tărgi, asta înseamnă că patru pacienți în stare gravă pot fi transportați simultan. Până acum misiunile de acest tip erau făcute de cei de la IGAV cu vechile elicoptere.”

Cu o capacitate de transport victime multiple în stare gravă sau de evacuare a 14 persoane, noile elicoptere vor înlocui vechile aparate MI17 și MI 8, de proveniență rusească. După începerea războiului din Ucraina, autoritățile române nu au mai putut trimite în Rusia elicopterele pentru mentenanță.

Cristi Popa, jurnalist Euronews: Zona piloților din elicopterul Black Hawk este absolut fascinantă! Nu ai cum să remarci că sunt 200 poate chiar trei sute de butoane. Fascinant este acest buton care arată că este totuși conceput ca un elicopter militar. Când apeși acest buton ștergi toate datele secrete în cazul misiunilor periculoase. Nu este cazul pentru că aceste elicoptere sunt dedicate misiunilor de salvare de vieți.”

Elicopterele au costat aproape 200 de milioane de dolari

Trei elicoptere Black Hawk se vor ocupa de intervențiile aeriene din zona Dobrogea.

Eugen Fricosu, purtător de cuvânt al Inspectoratului General de Aviație: ”Vorbim aici de elicoptere echipate maritim care vor fi dislocate în zona Mării Negre. Elicopterele au capacitatea de a fi echipate cu dispozitive pentru stingerea de incendii, dispozitive speciale cu o capacitate de trei mii de litri de apă.”

21 de piloți au început pregătirile pentru a putea zbura cu acest nou tip de elicopter.

Florin Ciornei, comandor: ”Este un elicopter foarte manevrabil cu o tehnologie avansată, va fi o provocare pentru noi să începem să-l zburăm. Cursurile nu au fost ușoare. Am început cursurile la simulator în Statele Unite și au continuat pe parcursul a 2 ani de zile.”

Cele șapte elicoptere au costat aproape 200 de milioane de dolari. Oficialii spun că dacă până pe 1 decembrie se va încheia procedura de predare a elicopterelor, ele ar putea fi admirate, în aer,  în premieră, la parada de Ziua Națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE