Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peter Pellegrini, noul președinte al Slovaciei, învestit în funcție, la o lună după tentativa de asasinare a premierului Fico

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei. El a promis că va reuni ţara, ce este puternic divizată pe plan politic în contextul tentativei de asasinat asupra premierului Robert Fico în urmă cu o lună, relatează agenția France Presse, citată de Agepres.

"Politica nu trebuie să-i divizeze" pe slovaci şi "nu trebuie să devină motorul emoţiilor negative şi distructive", a afirmat Pellegriniîn discursul său de învestire, potrivit sursei citate.

Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidențiale din aprilie cu 53% din voturi.

Cel care este considerat un aliat apropiat al premierului Fico a înlocuit-o în funcţia de președinte al Slovaciei pe liberala Zuzana Caputova care nu a fost prezentă la ceremonie.

Pellegrini susține că Slovacia este divizată de "un zid înalt mental".

"Astăzi, acest zid este deja stropit cu sânge. Şi dacă nu mai vrem vărsare de sânge, trebuie să dărâmăm acest zid împreună", a spus Peter Pellegrini, făcând referire astfel la tentativa de asasinat a premierului Robert Fico pe 15 mai.

Rănit de patru gloanţe trase de un "lup singuratic", care a invocat motive politice, premierul Robert Fico, aflat în convalescenţă, a declarat recent că este pregătit să-şi reia activităţile la sfârşitul lunii iunie.

"Gloanţele asasinului nu numai că au afectat sănătatea premierului, ci şi certitudinea noastră că aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată în Slovacia", a declarat Peter Pellegrini, în vârstă de 48 de ani.

Noul președinte al Slovaciei a promis că va ”reunifica” ţara, unde pe scena politică există diviziuni între un Guvern pro-Kremlin şi o opoziţie pro-occidentală.

Cine este Peter Pellegrini, noul președinte al Slovaciei

Noul preşedinte este un aliat apropiat al premierului Fico, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei şi a blocat ajutorul militar pentru Kiev de la preluarea mandatului în octombrie.

Partidul lui Fico, Smer, a câştigat alegerile legislative de anul trecut cu un discurs împotriva războiului şi promiţând "niciun singur glonţ pentru Ucraina".

Deşi funcţia sa este în principal onorifică, preşedintele slovac este comandantul şef al forţelor armate, ratifică tratatele internaţionale şi numeşte principalii magistraţi.

"Slovacia a fost, este şi va rămâne un element solid al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, însă nu îi va fi teamă să vorbească cu o voce suverană", a declarat Peter Pellegrini sâmbătă, cu câteva zile înainte de prima sa călătorie în străinătate - luni el îl va înlocui pe Fico la summitul european informal de la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE