Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Slovacia 2024. Peter Pellegrini, noul președinte al slovacilor: e un susținător al premierului pro-rus de la Bratislava

Update: Politicianul populist Peter Pellegrini a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia. Noul președinte este un susținător al premierului Robert Fico, care militează pentru relații bune cu Federația Rusă.

După această victorie, populiștii pro-ruși din Slovacia și-au consolidat pozițiile la vârful puterii și controlează toate cele trei instituții ale statului – Guvernul, parlamentul și președinția.

Petre Pellegrini a promis o viață mai bună și mai sigură pentru slovaci. De asemenea, el și-a reconfirmat promisiunile din campania electorală că Slovacia nu va oferi ajutoare militare Ucrainei. În acest fel, viitorul șef al statului s-a alăturat politicii promovate de actualul premier, care a întrerupt livrările de armament.

”Voi face tot ce pot pentru a mă asigura că Slovacia, fie că îi place cuiva sau nu, va rămâne întotdeauna de partea păcii și nu de partea războiului. Să-i lăsăm pe cei care vor să mă critice pentru asta oricât de mult vor dori.”, a declarat acesta.

Știrea inițială: Slovacii sunt chemați sâmbătă la urne pentru a desemna viitorul președinte. Preşedintele Parlamentului de la Bratislava, un apropiat al premierului populist Robert Fico, şi un fost ministru de Externe, se confruntă în turul al doilea tur de scrutin.

Câştigătorul îi va succeda Zuzanei Ceaputova, prima femeie preşedinte al ţării.

Cine sunt cei doi contracandidați pentru postul de președinte al Slovaciei

Slovacii au de ales între Peter Pellegrini, preşedintele legislativului slovac şi Ivan Korcok, fost șef al diplomației de la Bratislava.

Cei doi au ieșit pe primele două locuri după primul tur al prezidențialelor, care a avut loc pe 23 martie. Ultimele sondaje de opinie îl dau pe Pellegrini drept favorit, cu un avans de două procente.

”Ei bine, dacă va câștiga Korcok, cred că va fi bine pentru țară, va fi un echilibru. Avem nevoie de o persoană drept preşedinte, care să contracareze guvernul, care să zicem, nu este tocmai democrat şi are unele tendinţe autocratice.

Iar Pellegrini, el este omul lui Fico. Așa că va face orice îi cere Fico să facă. Acest lucru ar fi rău în general pentru țară, pentru democrație și pentru viitor.”, a declarat Miro Urban, locuitor al Bratislavei.

Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a fost premier și se bucură de sprijinul actualului șef de guvern de la Bratislava.

Robert Fico este un personaj controversat pentru că refuză să ofere un ajutor militar pentru Ucraina şi a cerut pace cu Rusia.

Însă reprezentantul partidului Voice, de orientare social-democrată spune că țara va rămâne în NATO și în Uniunea Europeană. Tinerii slovaci, care studiază în Cehia, au plecat spre țară pentru a vota.

Fost ministru de Externe al Slovaciei, Korcok are 59 de ani și este un proeuropean convins. El spune că își dorește să reprezinte ţara în străinătate şi acasă şi că, dacă va fi ales, va lua decizii independente, fără a primi comenzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE