Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Alegeri prezidențiale în Slovacia. Pellegrini și Korcok intră în turul al doilea

Slovacia își alege președintele sâmbătă, 23 martie, în primul tur al scrutinului. După ce, în toamna lui 2023, pro-rusul Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare, slovacii au acum de ales tot între un pro-rus, în persoana lui Peter Pellegrini (48 de ani) și opozantul Ivan Korcok (59 de ani), fost ministru de externe, care este pro-UE și doreşte să împiedice guvernul să obţină și controlul asupra funcţiei prezidenţiale.

Asta pentru că, în Slovacia, preşedinţii au un rol în numirile din guvern şi în alte funcţii. În ultimii ani nu s-a întâmplat ca alegătorii să le acorde partidelor atât funcţia guvernamentală, cât şi pe cea prezidenţială.

"Acest guvern vrea putere absolută asupra ţării noastre", a acuzat Korcok.

24/03/2024 , 08:56

Pellegrini și Korcok intră în turul al doilea

Peter Pellegrini, preşedintele parlamentului slovac, şi Ivan Korcok, fost ministru de externe, se vor înfrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după ce sâmbătă s-au impus în primul tur, potrivit rezultatelor parţiale, scrie AFP, citată de Agerpres.

Pellegrini obţine în această etapă 40,39% din voturi faţă de 36,90% pentru Ivan Korcok, după numărarea a 64% din voturi, a indicat Oficiul slovac de statistică.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 aprilie.

Alegeri în Slovacia

De această dată, favorit este aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, care a făcut parte din partidul lui Fico, SMER, aflat acum la guvernare. El ar putea să o înlocuiască pe actuala președintă, Zuzana Caputova, o adversară declarată a lui Fico. Ea nu a mai dorit să candideze pentru un nou mandat. Pe primul l-a obținut în 2019, după ce a promis o luptă anticorupție care viza, printre alții, și partidul lui Fico.

Fico, care a fost prim-ministru de patru ori, dorește să implementeze legi anticorupție mai blânde și vrea să aibă mai multă putere de control asupra mass-mediei. De altfel, imediat după ce a devenit prim-ministru, Robert Fico a întrerupt sprijinul militar al Slovaciei pentru Ucraina, în războiul cu Rusia.

Contracandidatul lui Pellegrini, Ivan Korcok, fost ministru de externe pro-UE, a spus că vrea să împiedice guvernul să obţină controlul total asupra funcțiilor din stat. De altfel, guvernul lui Fico a făcut promisiuni populiste, a spus că va reanaliza sistemul de pensii și va acorda ajutoare sociale.

  • În ultimele sondaje, Pellegrini are un avans mic față de Korcok, 40,4%, față de 38,6%.
  • Dacă niciunul dintre candidați nu întunește peste 50% din sufragii, va fi organizat și turul al doilea, care va avea loc pe 6 aprilie. Iar acest scenariu este cel mai probabil.
  • Potrivit agenției AKO, în turul 2, Pellegrini ar câștiga alegerile din Slovacia cu aproape 53%.
  • Secţiile de votare sunt deschise, în primul tur de scrutin, de la ora locală 07:00 până la ora 22:00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE