Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Slovacia anunță încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei

Slovacia, până acum un susținător ferm al Kievului, a anunțat încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei. Decizia a fost luată de noul premier populist, Robert Fico, potrivit euronews.com

Slovacia are o graniță comună cu Ucraina și până la venirea la putere a lui Robert Fico, a sprijinit deschis Ucraina pe fondul confruntării cu invadatorii ruși, donând a arme și deschizându-și granițele pentru refugiații ucraineni. Slovacia a oferit Ucrainei întreaga flotă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, precum și alte arme şi cantităţi de muniţii.

În septembrie 2023 însă, partidul Smer-SD, condus de fostul premier populist Robert Fico, a câştigat alegerile parlamentare. Încă din timpul campaniei, Fico a lăsat de înțeles că dacă va ajunge la putere ar putea tăia ajutorul pentru Ucraina. Acesta sa spus că Slovacia are ”probleme mai importante” decât ajutorul şi relaţiile cu Ucraina, însă a promis că nu va schimba orientarea politicii externe dacă ajunge din nou premier.

”Noi considerăm că Ucraina este o imensă tragedie pentru noi toţi. Dacă Smer va fi însărcinat să formeze Guvernul (...), vom face tot ce putem pentru a organiza negocieri de pace cât mai repede posibil", a declarat Fico.

Noul guvern condus de Robert Fico a fost învestit miercuri. Există temeri că decizia lui Fico de a stopa ajutorul militar pentru Ucraina ar putea marca un punct de cotitură în politica externă a Slovaciei. Acest  lucru, la rândul său, va pune la încercare unitatea Uniunii Europene și NATO. Fico se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei și totodată se opune aderării Ucrainei la NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE