Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peșterile de gheață din Islanda sunt incredibile, dar ghețarii „se topesc ca și cum nu ar exista ziua de mâine”

Un fenomen natural incredibil atrage anul numeroși turiști în Islanda. „Peșterile de gheață” ale țării sunt un spectacol de admirat; ești întâmpinat de un albastru aproape nefiresc de pur atunci când te afli în interiorul lor. Ele se formează atunci când ploaia și gheața topită se scurg de pe ghețari.

Vara, când ghețarul se retrage, acest peisaj înghețat se modifică, iar iarna apar noi peșteri. Schimbările climatice micșorează ghețarii islandezi mai repede decât se pot reface, amenințând existența acestor peșteri extraordinare.

Cum periclitează schimbările climatice peșterile din Islanda?

„Există o topire masivă a ghețarilor. Se topesc ca și cum nu ar exista ziua de mâine. Unii susțin că în 150 de ani nu vor mai exista ghețari în Islanda. Schimbarea în acest interval de timp este uriașă”, spune ghidul de turism Reynir Arnarson pentru Euronews Travel.

Deja ghețarii se topesc atât de repede încât trebuie găsite noi peșteri în fiecare an și este o adevărată provocare să nu fie supraaglomerate de turiști.

Vorbind de pe ghețarul Breiðamerkurjökull din Parcul Național Vatnajökull, la aproximativ 380 de kilometri est de Reykjavik, Arnarson descrie cât de populare sunt excursiile în peșterile de gheață.

„Putem fi aici în grup, 300, 350, 400 de persoane deodată, dacă toate excursiile sunt pline”, spune el.

Dacă nu se fac mai multe eforturi pentru a stopa încălzirea globală, cererea turistică ar putea depăși în curând oferta naturii. Deși adaugă un element de precaritate călătoriilor, vizitatorii din videoclip au în minte o preocupare mai imediată. La peștera de gheață „Diamantul negru”, ei ezită să alunece în „defileu” - o gaură îngustă care coboară în gheață.

Când pot fi vizitate peșterile de gheață?

Peșterile de gheață pot fi văzute doar iarna, din noiembrie până în martie - sau aprilie, în cel mai bun caz.

Turiștii se pot deplasa cu un jeep de munte de la Jökulsárlón, la marginea parcului național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE