Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 300 de migranți sunt dați dispăruți. Ei călătoreau din Senegal spre Spania

Cel puțin 300 de persoane care călătoreau cu trei ambarcațiuni din Senegal spre Spania sunt date dispărute, a anunțat luni un grup de ajutor spaniol.

Ruta de migrație din Atlantic, una dintre cele mai mortale din lume

Două ambarcațiuni au plecat din orașul Mbour la 23 iunie, transportând aproximativ 100 de persoane, iar o a treia a plecat din orașul Kafountine, situat în sudul țării, patru zile mai târziu, cu aproximativ 200 de persoane, a declarat Helena Maleno Garzon, coordonator al organizației Walking Borders (Caminando Fronteras).

"Cel mai important lucru este să îi găsim pe acești oameni. Sunt mulți oameni dispăruți în mare, nu este normal, avem nevoie de mai multe avioane pentru a-i căuta", a declarat ea pentru The Associated Press.

Nu a existat niciun contact cu bărcile de la plecarea lor, a spus ea. Autoritățile spaniole și senegaleze nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Ruta de migrație din Atlantic este una dintre cele mai mortale din lume, aproape 800 de persoane murind sau fiind date dispărute în prima jumătate a acestui an, potrivit Walking Borders.

Numeroși factori îi împing pe migranți să își riște viețile

În ultimii ani, Insulele Canare au devenit una dintre principalele destinații pentru persoanele care încearcă să ajungă în Spania, cu un vârf de peste 23.000 de migranți care vor sosi în 2020, potrivit Ministerului spaniol de Interne. În primele șase luni ale acestui an, peste 7.000 de migranți și refugiați au ajuns în Insulele Canare.

Ambarcațiunile care dispar adesea nu sunt documentate. Unele nu sunt găsite niciodată sau sunt descoperite în întreaga lume ani mai târziu. La începutul acestui an, o investigație a AP a constatat că în 2021 cel puțin șapte ambarcațiuni cu migranți din nord-vestul Africii, care probabil încercau să ajungă în Insulele Canare, au plutit în derivă spre Caraibe și Brazilia.

Ambarcațiunile călătoresc în principal din Maroc, Sahara Occidentală și Mauritania, mai puține provenind din Senegal, a precizat grupul spaniol de ajutorare. Cu toate acestea, din iunie, cel puțin 19 ambarcațiuni din Senegal au ajuns în Insulele Canare, a precizat acesta.

Numeroși factori, cum ar fi economiile aflate în dificultate, lipsa locurilor de muncă, violențele extremiste, tulburările politice și impactul schimbărilor climatice îi împing pe migranți să își riște viața pe ambarcațiuni supraaglomerate pentru a ajunge în Insulele Canare. Luna trecută, în Senegal, cel puțin 23 de persoane au fost ucise în timpul unor săptămâni de proteste între susținătorii opoziției și poliție.

Ambarcațiunile dispărute urmează după unul dintre cele mai mortale înecuri de migranți de luna trecută, în care peste 500 de persoane sunt presupuse a fi moarte în largul coastelor Greciei. Criticile s-au întețit cu privire la eșecul de ani de zile al Europei de a preveni astfel de tragedii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE