Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 3.500 de ingineri termină licența anual la Universitatea Politehnica din București. Țara noastră are nevoie de 600.000 de ingineri

Momente de emoție pentru șefii de promoție ai Universității Politehnica din București. Aplaudați de părinți și profesori, cei 56 de absolvenți cu nota 10 și ceilalți șefi de promoție  ai universității au primit diploma de inginer după patru ani de studii.

Absolvenții din domeniul ingineriei sunt printre cei mai căutați pe piața muncii, dar și cei mai bine plătiți. Peste 3.500 de ingineri termină licența anual la Universitatea Politehnica din București, iar rata de angajare, după anul trei, este de 90%. Specialiștii în chimie, știința materialelor și inginerie nucleară sunt foarte căutați de companii.

“Ca la 20 de ani, să se simtă mereu, în viață”, a fost mesajul primit de toți absolvenții Universității Politehnica București de la membrii trupei Voltaj, care au deschis ceremonia. Alături de șefii de promoții ale celor 15 facultăți din Cadrul Universității.

Tinerii spun că vor să profeseze în România

Cu medii de 10 pe linie, olimpic național la matematică dar și la informatică,  Alexandru Gabriel Ilie spune că viitorul lui este în România. Vrea să întoarcă rezultatele muncii sale, semenilor din țară după terminarea studiilor în străinătate.

Alexandru Gabriel Ilie, șef promoție: ”Vreau să studiez Inteligența Artificială, merg la un master în Olanda și plănuiesc să mă întorc în România. Inteligența artificială combină matematica și partea de programare, sunt domenii care mi plac foarte mult. Cred că este datoria noastră morală să ne întoarcem și să facem țara să meargă mai bine.”

Un lucru remarcabil este că tendința tinerilor este de a se gândi serios la un loc de muncă în țară și nu în străinătate. Oficialii spun că pentru progresa, România, are nevoie de specialiști de calitate, în special în zona de inginerie, unde deficitul este major.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB: ”Din ce în ce mai mulți, peste 80 la sută din generația de anul acesta, din statisticile oficiale, rămân în România. 600 de mii de ingineri are nevoie România în următorii 10 ani, peste 600 de mii. România are nevoie stringentă de acești ingineri pentru a continua dezvoltarea pe care a început-o, spre industria românească, serviciile românești. România în ansamblul său nu se poate dezvolta fără ingineri.”

Provocările noii generații de ingineri sunt mai ample ca niciodată, spun specialiștii. De la găsirea soluțiilor pentru problemele de mediu, rezolvarea problemelor de securitate cibernetică, până la dezvoltarea de soluții tehnologice pentru a îmbunătăți accesul la educație, sănătate sau energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE