Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România mai are nevoie de 600.000 de ingineri

Pentru a face față cererii pieței România mai are nevoie de 600.000 de ingineri în următorii ani. Din universitățile politehnice din țară ies anual în jur de 12.000 de absolvenți, însă mulți pleacă în străinătate. Datorită oportunităților numeroase de angajare, specializările tehnice sunt printre cele mai căutate de absolvenții de liceu.

Care sunt cele mai căutate domenii

În jur de 3.700 de ingineri termină licența anual la Universitatea Politehnica din București, iar rata de angajare după anul III este de 90%.  Specialiștii în știința materialelor, inginerie nucleară și chimie sunt foarte căutați de companii.

„Necesarul pieței este de cca 600.000 astăzi pe ultimele studii. Noi producem cca 3.700 pe an, în următorii 10 ani, mergând cu turație maximă, universitatea poate acoperi cca 40.000, ceilalți produc circa 8.000 în toată România,” a declarat Mihnea Costoiu, rectorul UPB.

La  înscrierea de anul acesta, cele mai căutate domenii de către viitorii studenți sunt automatică și calculatoare, electronică, inginerie medicală și robotică.

„Am avut o pasiune să dezasamblez jucăriile pe care ai mei le cumpărau, am dat pe internet de diferite videoclipuri în care se prezentau roboți de studenți și am aflat că și la noi, în România, la Politehnică, avem o ramură care se ocupă de robotică, de aceea am decis că aș putea să urmez un viitor pe acest domeniu,” a declarat Gabriel, un absolvent de liceu.

Absolvenții îi sfătuiesc pe viitorii studenți să se gândească atent ce facultate vor urma.

„Le recomand să nu asculte de părinți, prieteni, să se gândească și să se pună în pielea angajatului din domeniul acela care se trezește în fiecare zi și merge acolo, iar dacă ajung la concluzia că nu ar face asta cu plăcere, să nu o facă, să aleagă ceva ce le-ar plăcea,” a explicat Ștefan, absolvent al Facultății de Electronică.

Ce spun specialiștii

Ana Călugăru, PR managerul unei platforme de recrutare a explicat la Euronews România situația tinerilor care termină facultatea și caută să se angajeze.

„Vorbim despre un domeniu care permite destul de greu specializarea la locul de muncă. Așadar, este nevoie de candidați care au și o pregătire academică aferentă în spate. Aceste domenii care se confruntă cu un deficit de candidați eligibili au început să fie foarte competitive și în ceea ce privește salarii. În domeniul ingineriei, salariul mediu net este de aproximativ 4.000 de lei, destul de mult peste media pieței,” a declarat Ana Călugăru.

„Ne-am întors la acel moment asemănător cu 2018-2019, când sunt mai multe oferte decât candidați eligibili. Și atunci, toate domeniile sunt destul de pregătite. Însă, e foarte important să existe o corelare între ceea ce se învață în facultate și ce rigori cer companiile, pentru că, din păcate, se întâmplă mult prea des, să vedem candidați sau tineri absolvenți de facultate, care au pregătire destul de temeinică din punct de vedere academic, însă sunt destul de neconectați la ce înseamnă realitatea din câmpul muncii,” a explicat Ana Călugăru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE