Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 11.000 de ani de închisoare pentru fondatorul unei platforme de criptomonede

Faruk Fatih Özer, fondatorul platformei de tranzacționare pentru criptomonede Thodex, care s-a prăbușit în 2021, a fost condamnat joi la peste 11.000 de ani de închisoare.

Acesta a luat două miliarde de dolari de la clienții săi. Faruk Fatih Özer a fost condamnat la 11.196 de ani, 10 luni și 15 zile de închisoare. Ca o comparație, ultima eră glaciară s-a încheiat în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, scrie euronews.com.

Care sunt acuzațiile

Thodex a fost una dintre cele mai mari burse de criptomonede din Turcia înainte de a se deconecta brusc în aprilie 2021, iar Özer a dispărut. Peste 400.000 de membri au rămas fără acces la banii lor: un total de două miliarde de dolari în criptomonede.

Özer a fost suspectat că a fugit din Turcia și, după ce Interpol a emis o notificare roșie pe numele său, a fost arestat în Albania anul trecut.

În notificare se susținea că Özer a acționat de la început cu intenții frauduloase și că Thodex era o organizație criminală.

Prăbușirea Thodex a provocat o undă de șoc în Turcia, unde criptomonedele au fost utilizate pe scară largă pentru a proteja economiile de inflația foarte mare și de devalorizarea abruptă a lirei.

Astfel de pedepse sunt obișnuite în Turcia

Pronunțând verdictul joi seara târziu, tribunalul din Istanbul l-a condamnat pe Özer pentru diverse acuzații, printre care fraudă, conducerea unei organizații criminale și spălare de bani. Cei doi frați ai săi au primit, de asemenea, pedepse cu închisoarea.

O pedeapsă cu închisoarea de mai multe milenii poate fi o surpriză pentru unii, dar acestea sunt destul de obișnuite în Turcia.

În 2016, Fethullah Gülen, lider al unei mișcări sociale și religioase și adversar al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, a fost condamnat la 1.900 de ani de închisoare pentru că ar fi organizat o lovitură de stat eșuată.

Șase ani mai târziu, liderul cultului Adnan Oktar, care a fost condamnat pentru o serie de infracțiuni, inclusiv agresiune sexuală, a primit peste 8.600 de ani de închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE