Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pelerinaj de Florii. Mii de credincioși au participat la procesiunile din București și Iași

Credincioșii ortodocși din întreaga țară sărbătoresc astăzi Floriile. Ajunul sărbătorii a fost marcat de procesiuni în marile orașe din țară. Oamenii au venit cu ramuri verzi precum cele cu care a fost întâmpinat Isus Hristos la intrarea sa în Ierusalim. 

Procesiunea de Florii a adunat mii de pelerini în București și Iași, iar traseele au fost pline de simbolistică. Cu mic, cu mare, oamenii au luat parte la marș pentru a se ruga.

Procesiunea de Florii din Capitală a început la Mănăstirii Radu Vodă și s-a încheiat la Catedrala Patriarhală, motiv pentru care au fost restricții de circulație pentru a le permite credincioșilor să se deplaseze în număr cât mai mare.  

La eveniment au fost prezente foarte multe forțe de ordine prezente pentru ca ceremonia să se desfășoare fără probleme. Și nici nu au fost evenimente nedorite, deoare chiar dacă la procesiune au luat parte câteva mii de participanți, oamenii au mărturisit că au venit cu toate gândurile bune, de pace, în așa fel încât pelerinajul să se termine cu o bucurie a rugăciunii în Dealul Patriarhiei.

Credincioșii prezenți la procesiune s-au rugat și au primit ramuri verzi care semnifică întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim.

”Sărbătorim intrarea Domnului în Ierusalim și așteptăm cu bucurie să sărbătorim și marea Înviere”, a spus o participantă. 

”Să fim buni, dar nu doar în perioada aceasta, întotdeauna, să ne avem aproape și să ne iubim, cum ne învață Dumnezeu și să avem grijă de noi, de sufletele noastre în primul rând”, a spus o altă credincioasă. 

”Învierea înseamnă plus de viață, înseamnă viață veșnică, înseamnă redefinirea existenței, ceea ce înseamnă că Lazăr, cel a patra zi înviat din morți, pe care noi azi îl amintim, înseamnă o prefigurare a învierii Mântuitorului și o înviere a întregii omeniri care crede cu adevărat în Dumnezeu”, a explicat un preot prezent la procesiune. 

Mii de credincioși s-au adunat la Iași 

Și la pelerinajul de Florii de la Iași au luat parte mii de credincioși.

”Sărbătorim intrarea Domnului în Ierusalim și venim să ne curățim sufletul și să plecăm mai bogați sufletește, mai liniștiți, poate un pic mai buni”, a menționat o participantă. 

”Urmează o săptămână în care ar trebui să ne apropiem cu toții mai mult de Dumnezeu prin rugăciune și prin împărtășirea cu sfintele lui taine”, a mai explicat o credincioasă. 

Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor: ”Ce bucurie mai mare este decât să primești pe cineva drag în ospeție, să primești un prieten drag și cu atât mai mult să primești pe stăpânul tău, pe Domnul Dumnezeul tău, Creatorul cerului și al pământului. Asta am simțit în mijlocul pelerinilor de astăzi. Această bucurie pe chipurile lor.” 

Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an și marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE