Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru medalii la olimpiada de informatică. Elevii români au luat aur, argint și bronz

Lotul național de la informatică a cucerit o medalie de aur, două de argint și una de bronz la Olimpiada Internațională de Informatică, organizată în Indonezia. Elevii s-au întors la București și au povestit despre experiența olimpiadei, la care au putut participa datorită unui efort comun al profesorilor și părinților, care au muncit împreună cu elevii să îi pregătească, să găsească sponsori și să-i trimită la concurs.

Anul acesta, România a urcat pe locul 2 la nivel mondial, după China, la numărul total de medalii obținute la Olimpiada Internațională de Informatică, în ultimii 30 de ani. Patru elevi români au adus acasă medalii anul acesta. Alexandru Luchianov a luat aur, Luca Perju Verzotti și Alexandru-Raul Todoran au luat argint și Andrei-Robert Ion a luat bronz. Munca din spate este a lor, a profesorilor și a părinților, care s-au organizat și au format o societate civică prin care să poată susține pregătirea și participarea la concursurile internaționale.

„Noi ne-am organizat, comunitatea de informatică, competițională, sub forma unei asociații civice. Membrii ei suntem toți cei care simțim că aducem o contribuție informaticii”, a spus Marius Nicoli, profesor-coordonator al lotului olimpic de Informatică.

„Mulțumim societății de excelență și performanță în informatică, mulțumim din partea Ministerului Educației. Va trebui să întărim și sprijinul și colaborarea cu SEPI”, a spus ministrul Cîmpeanu.

„Așa cum medalia are două părți, așa și rezultatul nostru. Pe de o parte este efortul nostru și pe de altă parte este efortul tuturor profesorilor care, încă de când a început pandemia și s-a cristalizat organizația SEPI (Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică), aceștia ne-au permis să participăm, în primul rând la olimpiadă, adică fără efortul acestora nu conta cât ne pregăteam noi că nu puteam să participăm”, a spus Alexandru Luchianov , olimpic medaliat cu aur.

Olimpiada Internațională de Informatică a putut fi susținută în format hibrid, adică o parte dintre elevi au participat online din țările lor de origine și o parte au fost prezenți în țara organizatoare, Indonezia.

„Cred că toți au fost puțin intimidați de scara la care se întâmplă acest concurs. Spre deosebire de celelalte concursuri, mare parte având loc în sistem online, aici au fost 300 dintre cele mai sclipitoare minți ale informaticii în aceeași sală, o mare de oameni, o mare de tastaturi. Se auzea cum lucrează, cum inventează, cum rezolvă probleme, a fost o experiență extraordinară”, spune Andrei-Robert Ion, olimpic medaliat cu bronz.

Cei patru olimpici au mai obținut, anul acesta, o medalie de aur și trei de argint la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE