Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii americani iau în considerare acuzații de „insurecție” împotriva fostului președinte Donald Trump

Parlamentarii americani care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului iau în considerare posibilitatea de a recomanda Departamentului de Justiție să urmărească o acuzație penală fără precedent de insurecție și alte două capete de acuzare împotriva fostului președinte Donald Trump, conform Euronews.com

Comisia ia în considerare trei acuzații

Pe lângă insurecție - o revoltă care are ca scop răsturnarea guvernului - grupul de experți ia în considerare, de asemenea, să recomande procurorilor să urmărească acuzații pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale și conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, care nu a putut discuta în mod public despre deliberările private și a vorbit sub rezerva anonimatului.

Deliberările comisiei au continuat vineri seara târziu și nu au fost formalizate decizii cu privire la acuzațiile specifice pe care comisia le va înainta Departamentului de Justiție. Comisia urmează să se reunească public luni după-amiază, când orice recomandare va fi făcută publică.

O a doua persoană familiarizată cu deliberările, care, de asemenea, nu a putut discuta în mod public detaliile, a confirmat că comisia ia în considerare trei acuzații. Avocații comisiei au susținut, potrivit acelei persoane, că acele trei statute penale erau cele mai puternice cazuri de făcut.

Decizia de a emite sesizări nu este neașteptată. Liz Cheney, un reprezentant republican din Wyoming care este vicepreședintele comisiei, a făcut aluzie de luni de zile la trimiterea de sesizări penale către Departamentul de Justiție, pe baza dovezilor ample pe care comisia formată din nouă membri le-a adunat de când a fost formată în iulie 2021.

„Nu poți trimite o gloată înarmată la Capitoliu; nu poți sta 187 de minute și refuza să oprești atacul în timp ce este în desfășurare. Nu poți trimite un tweet care incită la violențe suplimentare”, a declarat Cheney despre Trump în emisiunea „Meet the Press” de la NBC în octombrie. „Așa că am fost foarte clari cu privire la o serie de infracțiuni penale diferite care sunt probabil în discuție aici”.

Recomandările comisiei nu au greutate juridică

Președintele comisiei a detaliat săptămâna trecută că posibilele sesizări se încadrează într-o serie de categorii care includ încălcări penale și etice, abateri juridice și încălcări ale finanțării campaniilor electorale.

Procurorii federali ar urma să decidă apoi dacă vor da curs sau nu oricărei sesizări în vederea urmăririi penale. Deși nu au nicio greutate juridică, recomandările comisiei ar spori presiunea politică asupra Departamentului de Justiție în timp ce acesta investighează acțiunile lui Trump.

Pe parcursul investigației sale, comisia a făcut recomandări potrivit cărora mai mulți membri ai cercului intim al lui Trump ar trebui să fie urmăriți penal pentru că au refuzat să se conformeze citațiilor Congresului. Una dintre acestea, pentru Steve Bannon, a dus la o condamnare.

Sesiunea de luni va include, de asemenea, o avanpremieră a raportului final al comisiei, care se așteaptă să fie publicat miercuri. Comisia va vota cu privire la adoptarea dosarului oficial, autorizând efectiv publicarea raportului către public.

Raportul de opt capitole va include sute de pagini de constatări despre atac și despre acțiunile și cuvintele lui Trump, bazându-se pe ceea ce comisia a aflat în urma interviurilor cu peste 1.000 de martori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE