Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Părintele Grigori, preotul anti-război din Rusia: „Este necesar să oprim războiul”

Publicat de: Oana Stoica

Părintele Grigori Mikhnov-Vaytenko, care a fost cândva preot în Biserica Ortodoxă Rusă, și-a propus să demonstreze că nu toată lumea din țară susține actul de agresiune al președintelui Vladimir Putin. Patriarhul Kirill, liderul bisericii, se numără printre cei mai vocali susținători ai războiului.

Ajutarea sutelor de mii de refugiați ucraineni care s-au trezit blocați în Rusia din februarie, când a început războiul, este prioritatea numărul unu a lui Grigori.

Organizația sa religioasă, Biserica Apostolică Rusă, a ajutat aproximativ 7.000 de refugiați în ultimele opt luni.

„În luna aprilie am deschis un centru pentru ajutorarea refugiaților (n. red. Ucraineni), deoarece mulți dintre ei au nevoie de diferite tipuri de ajutor. Unii au nevoie de bilete (n. red. pentru a părăsi Rusia), alții au nevoie de haine sau de diferite tipuri de medicamente”, a declarat părintele Grigori pentru Euronews.

Când a început războiul, Grigori a luat legătura cu colegii săi ucraineni și, împreună cu alți clerici internaționali, a scris o scrisoare prin care cerea oprirea invaziei.

„Este necesar să oprim războiul”

Numirea agresiunii împotriva Ucrainei drept „război” a fost criminalizată în Rusia încă de la început. Cu toate acestea, Grigori este sfidător:

„Suntem uniți în aceste idei. Este necesar să oprim războiul.”

-părintele Grigori

„Înțeleg că negocierile politice ar putea fi dificile. Dar este necesar să ne întoarcem la granițele care au fost stabilite și recunoscute la nivel internațional în 1991 de întreaga lume”, spune el, referindu-se la granițele Ucrainei, stabilite atunci când aceasta s-a desprins de Uniunea Sovietică și și-a declarat independența.

Aceste frontiere includ peninsula Crimeea și regiunile din estul și sudul Ucrainei - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - care au fost recent anexate de președintele rus.

„Putem vorbi despre economie și conducte, despre limbă și cetățenie și toate aceste lucruri. Dar știm cu toții care sunt granițele. Așa că de ce trebuie să discutăm acest lucru din nou și din nou - mai ales cu ajutorul armelor?”

Aceste opinii, deși par de bun simț, au băgat deja multe persoane în închisoare în Rusia. Dar părintele Grigori nu este îngrijorat de acest lucru.

Patriarhul Kirill, la polul opus

Supranumit Mitropolitul Tutunului pentru presupusele sale profituri din vânzarea de țigări fără taxe vamale în anii 1990, Patriarhul Kirill își menține cu înverșunare poziția pro-război. El dă vina pentru invazie pe paradele gay și afirmă că ucrainenii au „exterminat” civili ruși în Donbas.

La sfârșitul lunii mai, liderii bisericii ortodoxe din Ucraina afiliate la Patriarhia Moscovei au adoptat măsuri prin care au declarat independența totală a bisericii față de Moscova și Kirill.

Sprijinul vocal al patriarhului Kirill pentru războiul lui Putin a atras critici din partea unor personalități precum Papa Francisc și a fost numit erezie de către alte autorități religioase.

La începutul lunii mai, încercările Bruxelles-ului de a-l adăuga pe Kirill pe lista rușilor sancționați de Uniunea Europeană au dus la tensiuni între liderii europeni, după ce premierul ungar Viktor Orban a blocat demersul.

„Societatea rusă nu este deloc religioasă”

Biserica rusă și sprijinul declarat al liderului său pentru anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, precum și implicarea în separatismul violent din Donbas a fost picătura care a umplut paharul pentru Grigori.

El a părăsit Biserica Ortodoxă Rusă și s-a alăturat în cele din urmă Bisericii Apostolice Ruse - o organizație religioasă recunoscută, fondată de alți preoți disidenți, precum părintele Gleb Yakunin.

După ce a lucrat ani de zile cu cei mai defavorizați membri ai societății rusești, cum ar fi deținuții din sistemul penitenciar, Grigori și-a făcut o misiune în viață din a-i face pe oameni să trăiască în conformitate cu adevăratele virtuți ale credinței.

„Problema organizațiilor religioase din Rusia este că, de fapt, toate sunt false. Societatea rusă nu este deloc religioasă”, a spus părintele Grigori.

Biserica, unealtă pentru construirea imperiului

„Organizația religioasă oficială nu este deloc o organizație religioasă. Este o parte a proiectului de construire a imperiului”, a declarat Grigori.

Pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a noua lună, Grigori este și mai categoric că orice formă de sprijin pentru un război de agresiune este contrară principiilor adevăratei credințe.

„Rusia trăiește încă în interiorul ideii de imperiu. Principala problemă este că această idee te ucide. Așa că, în cele din urmă, am primit ceea ce ne așteptam. Rusia, ca stat, este cu adevărat împotriva întregii lumi. Și, desigur, nu există nicio șansă de a câștiga acest război”, a spus părintele Grigori.

Deși nu respinge posibilitatea ca Rusia să-și revină după ce a devenit statul paria al lumii, părintele Grigori este convins că drumul va fi lung și anevoios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE