Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patriarhul Kirill al Moscovei scapă de sancțiunile UE, după ce Ungaria s-a opus măsurii, invocând „libertatea religioasă”

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, va fi ocolit de ultimul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Ungaria s-a împotrivit sancționării lui Kirill, invocând „libertatea religioasă”, au declarat trei diplomați pentru euronews.com.

Informația a fost confirmată și de Péter Szijjártó, ministrul de Externe ungar, care a scris într-o postare pe Facebook că „am reușit să-l scoatem pe Patriarhul Kirill de pe lista sancțiunilor”. „Era o problemă de principiu pentru noi, pentru că, la fel ca interesul național, insistam asupra libertății religioase”, a mai spus politicianul.

UE a aprobat, joi, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, relatează Agerpres, care citează surse diplomatice citate de AFP şi dpa. Din noua listă de sancțiuni a fost exclus Patriarhul Kirill, după ce Budapesta s-a opus măsurii.

Bruxelles-ul îl acuză pe patriarhul Kirill că sprijină invadarea Ucrainei și că face propagandă regimului lui Vladimir Putin.

Într-o predică de la începutul lunii mai, patriarhul Kirill a declarat că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”. „Nu vrem să mergem la război. Rusia e o țară mare și puternică. Și-a apărat doar granițele”, a adăugat patriarhul.

Ungaria a transmis, în mod repetat, că este împotriva listei negre a UE, numind-o „o problemă de libertate religioasă”.

Ce înseamnă „lista neagră” a UE

Lista neagră a UE duce la o înghețare a activelor și o interdicție de călătorie. De la începutul războiului din Ucraina, sancțiunile UE au vizat 1.093 de persoane care nu iau în considerare suveranitatea Ucrainei.

Noua serie de sancțiuni, care include o interdicție parțială a importurilor de petrol rusesc, a primit sprijinul politic al liderilor UE, la începutul acestei săptămâni, lăsându-le ambasadorilor doar să negocieze ultimele detalii tehnice.

În timpul acestor discuții, Ungaria și-a exprimat împotrivirea fermă, pe care a menținut-o până când numele Patriarhului Kirill a fost eliminat de pe lista neagră.

Această acțiune marchează cea de-a doua reușită, din punct de vedere politic, a Ungariei în această săptămână. Luni, Viktor Orban a obținut o scutire pe termen nedeterminat pentru conductele de petrol, în schimbul aprobării embargoului petrolier pe mare.

„Cu această cascadorie inutilă, Ungaria a pierdut puțina bunăvoință care a mai rămas, în rândul partenerilor săi din Europa Centrală și de Est”, a spus un diplomat. „Țara nu a fost niciodată atât de izolată”.

Al șaselea pachet de sancțiuni al UE va intra în vigoare, odată ce versiunea definitivă va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sancțiunile UE necesită unanimitatea tuturor celor 27 de state membre, pentru a fi aprobate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE