Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Bulgaria, exceptată de la embargoul asupra petrolului rusesc până la finele anului 2024

Publicat de: Euronews

Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfăşurare la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN, citat de Agerpres.

Premierul bulgar a spus că excepția oferă Bulgariei un răgaz de timp pentru a-și adapta rafinăriile să proceseze petrol din alte surse.

Liderii statelor UE reuniţi la summitul extraordinar de la Bruxelles au convenit luni instituirea unui embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.

O excepţie a fost acordată şi importurilor de petrol efectuate prin tronsonul sudic al conductei Drujba, care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, ţări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a motivat de asemenea că rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

Embargoul se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni pentru importul de petrol brut din Rusia şi de opt luni pentru produsele rafinate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE