Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Palatul puterii" din Italia s-a redeschis turiștilor, la 50 de ani după ce a fost închis pentru restaurare

Un vechi palat imperial roman aflat în vârful Colinei Palatine din oraș a fost redeschis joi (21 septembrie) pentru turiști, la aproape 50 de ani de la închiderea sa pentru restaurare. Domus Tiberiana, veche de aproape 2.000 de ani, a găzduit conducători din perioada imperială a orașului antic. Palatul dezvăluie un peisaj amplu asupra Forumului Roman.

Publicul poate acum să îl viziteze, după zeci de ani de lucrări de restaurare structurală pentru a consolida palatul din motive de siguranță. Excavațiile au scos la iveală artefacte din secole de viață romană, după declinul imperiului, potrivit Euronews Culture.

Palatul datează inițial din epoca lui Nero

Directorul Parcului Arheologic Colosseum, care include Colina Palatină, într-o descriere scrisă a palatului restaurat, l-a numit "palatul puterii prin excelență". În ajunul redeschiderii, oficialul, Alfonsina Russo, a citat un poet roman din secolul I care a spus că palatul părea "infinit" și că "grandoarea sa era la fel ca grandoarea cerului".

Deși domus, sau reședința, poartă numele lui Tiberius, care a condus imperiul după moartea lui Augustus, studiile arheologice indică faptul că fundațiile palatului datează din epoca lui Nero, la scurt timp după incendiul din anul 64 d.Hr. care a devastat o mare parte din oraș.

După dispariția Imperiului Roman, reședința a suferit secole de abandon, până când, în anii 1500, familia nobilă Farnese a dezvoltat o grădină extinsă în jurul ruinelor.

Datorită redeschiderii palatului pentru public, vizitatorii își pot face o idee mai bună despre drumul pe care împărații antici și curțile lor îl parcurgeau în drum spre domus.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sunt expuse sute de artefacte

Domus, construită pe versantul nord-vestic al dealului, este considerată a fi primul adevărat palat imperial. Pe lângă reședința împăratului, complexul includea grădini, lăcașuri de cult, cartiere pentru garda pretoriană care îl proteja pe suveran și un cartier de servicii pentru muncitori care dădea spre Forumul Roman.

Lucrările de excavare și restaurare, efectuate și în timpul pandemiei de coronavirus i-au ajutat pe arheologi să pună cap la cap ceea ce Russo numește secole de istorie într-un loc care "a fost cumva uitat".

Cei care vizitează domus-ul vor putea admira o selecție de sute de artefacte care au fost găsite, inclusiv obiecte din metal și sticlă. De asemenea, au fost dezgropate statui, alte decorațiuni și monede antice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE