Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pakistanul a lansat mai multe lovituri aeriene în Iran, ca răspuns la atacurile Teheranului

Pakistanul a declarat joi că a lovit mai multe ținte în Iran, după ce cu o zi în urmă Teheranul lansase lovituri similare în Pakistan.

Ministerul pakistanez al Afacerilor Externe a declarat că forțele militare ale țării au efectuat "lovituri militare de precizie" împotriva a ceea ce a numit ascunzători ale teroriștilor în sud-estul Iranului. Un număr de militanți au fost uciși, a precizat ministerul într-o declarație.

Pakistanul a lovit cel puțin șapte locații

Un înalt oficial pakistanez din domeniul securității, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru publicația The New York Times că Pakistanul a lovit cel puțin șapte locații folosite de separatiștii Baluch la aproximativ 50 de kilometri în interiorul graniței. Oficialul a spus că în loviturile pakistaneze au fost folosite avioane de luptă și drone.

Cu o zi înainte, Iranul a efectuat o lovitură aeriană în provincia Baluchistan din Pakistan. Guvernul iranian a declarat ulterior că atacul din Pakistan, precum și atacurile pe care le-a efectuat în Irak și Siria, au vizat grupări teroriste care s-ar fi aflat în spatele atentatelor recente de pe teritoriul său.

Pakistanul a denunțat atacul iranian, catalogându-l drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a declarat că "își rezervă dreptul de a răspunde". Ulterior, guvernul pakistanez și-a retras ambasadorul din Iran.

Pakistanul susține de mult timp că separatiștii Baluch, care de zeci de ani duc o insurgență în provincia Baluchistan din sud-vestul Pakistanului, au ascunzători peste graniță, în Iran. De cealaltă parte, Teheranul susține că Islamabadul nu acționează suficient de ferm pentru a ține în frâu militanții care pun în pericol securitatea Iranului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE