Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ore critice pentru coaliție: Cîrstoiu e candidat, deocamdată. Argumente pro și contra rămânerii medicului în cursa la Primăria Capitalei

Este blocaj în coaliție în ceea ce privește candidatul comun la Primăria Capitalei și asta pentru că cele două mari partide nu găsesc un înlocuitor pentru Cîrstoiu, potrivit surselor Euronews România. Între timp, candidatul anunțat în primă fază - Cătălin Cîrstoiu - este evaluat de inspectorii de integritate cu trei „capete de acuzare”, venite ca urmare a mai multor sesizări din 2020 încoace, spuns surse pentru Euronews România.

Cîrstoiu, candidatul „deocamdată”

Analist politic: „Următorul candidat al alianței, dacă va fi, va lua un scor mai mic din cauza acestei imagini pe care și-a făcut-o coaliția în ultima lună”

Subiectul a fost dezbătut la Euronews România. Care sunt argumentele pro și contra rămânerii medicului Cîrstoiu în cursa pentru Primăria București?

Dan-Cristian Popescu, deputat: „Un argument pro-rămânerii lui Cîrstoiu este momentul, timpul foarte scurt pe care îl mai avem până la alegeri. (…) Se poate veni cu o altă propunere, bineînțeles, până pe 30 aprilie este timp – teoretic – cel puțin -, dar să nu uităm că trebuie strânse și aproximativ 20.000 de semnături pentru un nou candidat. Hai să zicem că dacă astăzi/mâine s-ar decide un alt candidat n-ar fi o problemă, ținând cont că ar fi susținut de cele două mari partide din București, dar timpul este scurt. (…) Un argument contra (n.r. rămânerii lui Cîrstoiu candidat la PMB) este cel care a fost și la început, această problemă de notoritate a domnului profesor. Timpul a fost scurt și atunci.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: „PSD și PNL își doresc să câștige Bucureștiul. Își doresc să câștige Primăria Generală. Ne dorim să facem schimbarea la conducerea Capitalei. Nu doar o schimbare de nume, ci una de performanță, una de viziune, o schimbare administrativă. De la asta pleacă totul (...). Noi ne uităm foarte serios la șansele pe care le are domnul Cîrstoiu în acest moment și ce strategie este cea mai bună pentru a fi noi cei care dăm, evident, majoritatea în Consiliul General și Primăria Generală a Bucureștiului.

Două lucruri vreau să spun: unu, Bucureștiul va fi condus de PSD-PNL (...) și doi, eu cred că este onest ca într-o posibilă cursă în trei în acest moment pentru Primărie să privim lucrurile cât se poate de obiectiv și să realizăm în ce măsură putem sau nu să recuperăm până la final un handicap care există. Eu cred că o soluție comună PNL și PSD are forța de a recupera și de a câștiga Primăria Generală și, atâta timp cât chibzuim la această decizie, se întâmplă chiar în aceste momente de câteva ore, vom putea să și reușim. Împreună, vom vedea care e soluția (...)

Avem în acest moment o comunicare și o lejeritate în a dialoga cu domnul Cîrstoiu foarte, foarte bună, nu există niciun fel de problemă în a stabili ce decidem împreună de acum încolo și cum aranjăm lucrurile astfel încât să fie bine”.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: „Nu știu, nu cunosc motivele pentru care în acest moment domnul Cîrstoiu nu se află la ședința coaliției (...), nu am cunoștință de vreun motiv anume în legătură cu lipsa dânsului de la discuții”.

Ce a însemnat conferința de presă a lui Cîrstoiu, de fapt

Cristian Hrițuc, consultant politic: „Dacă e să împart discuția în două planuri, unu: justificările doctorului Cîrstoiu au fost cele prezentate în viziunea domniei sale că nu e incompatibil. Iar dacă e să iau și în plan politic, mie mi-a atras atenția acea expresie: Am fost singur în această campanie.

Se simte, în campanie, că sunt două curente de gândire: unii care îl vor în alianța PSD-PNL și alții care nu îl vor pe candidat. Și acum am ajuns în situația celebră din vorba românească: Capul face, capul trage. Adică, s-a pornit o criză... Sau dacă o luăm de la momentul desemnării am văzut că efectiv doctul Cîrstoiu nu a avut o campanie. Cele două partide s-au dat frumușel pe spate, doctorul Cîrstoiu - fără experiență politică - a făcut și câteva gafe în campanie, dar a fost lăsat singur în perioada de mărire a notorietății. (...)

Criza a evoluat. Am văzut un candidat lăsat singur, am văzut un candidat care a avut și câteva greșeli, le-am pus cu toții pe lipsa de experiență politică - acea celebră poză - și după care ce am văzut? Un război declanșat pe surse. Fiecare membru al PSD cred că mai dădea câte o știre pe surse, că cerem retragerea, că îl obligăm, că... Ciolacu răspundea din Qatar că da, vedem... Deci, capul face, capul trage. Au ajuns într-o situație, nimeni nu s-a gândit: OK, cu cine îl schimbăm, mai e timp?!

Dacă doctorul Cîrstoiu în ultimele sondaje era cotat cu 20-22%, următorul candidat al alianței, dacă va fi, va lua un scor mai mic de 20% din cauza acestei imagini pe care și-a făcut-o coaliția în ultima lună”.

Cristian Hrițuc, consultant politic: „Nu avea cum să îi mai crească procentele (n.r. după ultima ieșire publică) când efectiv toată presa - o bună parte a presei - a scos în evidență greșelile domnului Cîrstoiu, iar toată presa a fost dominată de știrile politice care veneau dinspre cele două partide, iar știrile sunau așa: Doctorul Cîrstoiu va fi înlăturat. Cum să mai rămâi în aceeași cotă de procente? Este clar că a scăzut, dar nu a scăzut numai doctorul Cîrstoiu, a scăzut posibilitatea ca un om - oricare candidat ar veni acum - să mai poată recupera. Obiectul real al PSD-PNL acum ar trebui să fie să vadă pe cine vor să scoată primar, pentru că șansa de a-și mai impune candidatul de primar este de sub 5%. Trebuie să se hotărască, îl vor pe Piedone sau îl vor pe Nicușor Dan”.

„Problema nu e doctorul Cîrstoiu, problema e cu cine vei merge înainte”

Cristian Hrițuc, consultant politic: „Hai să fim serioși. Acum, nu doctorul Cîrstoiu e problema, ci ce înlocuitor ai. Pentru coaliție este foarte simplu să îl înlăture, nu e un lider mare de partid, să se ceară un vot, nu e o luptă politică în care Cîrstoiu să aibă în spate o masă mare de votanți, nu, e un simplu candidat adus din afara partidelor și nu are nicio putere politică în interiorul forurilor de conducere.

Problema nu e doctorul Cîrstoiu, problema e cu cine vei merge înainte. Are cineva curaj să își asume să fie un candidat perdant din start? Mi-e greu să cred că un om politic, cu experiență mare, își va mai asuma rolul ăsta în acest moment”.

Dan-Cristian Popescu, deputat: „Dacă se vorbește de înlocuirea candidatului coaliției, coaliția trebuie să facă, cu siguranță, acest anunț și cred că ar fi foarte bine ca domnul Cîrstoiu să fie de față. Eu nu sunt de acord că nu mai sunt șanse. Eu cred că coaliția, care are un scor politic de 50% plus în București, are capacitatea de a câștiga Primăria București cu orice candidat (...). Chiar dacă ni se aruncă sondaje din toate părțile, eu nu cred în aceste sondaje și cred că lucrurile sunt mai complicate de atât”.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE