Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Alți 10 români, repatriați din Turcia în urma cutremurelor

Alți 10 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară, miercuri seara, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Acest grup se adaugă celor 13 români repatriați marți, în urma cutremurelor din Turcia.

08/02/2023 , 20:12

MAE anunță că, în total, 31 de români au fost repatriați din Turcia

MAE a anunțat miercuri seara măsurile pe care le-a luat pentru repatrierea celor 10 români din Turcia.

„10 cetățeni români au fost îmbarcați în vederea repatrierii prin intermediul unui nou zbor umanitar MApN. Astfel, trei cetățeni români, o mamă și doi copii, au fost îmbarcați în vederea repatrierii într-o aeronavă militară română de pe Aeroportul din Adana, aeronava efectuând ulterior și o escală pe Aeroportul din Malatya, de unde a mai preluat alți șapte cetățeni români, studenți Erasmus, aflați într-o zonă puternic afectată în urma seismelor.

Aceștia se adaugă celor 21 cetățeni români repatriați la data de 6 februarie a.c., respectiv la data de 7 februarie a.c.”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Până în prezent, cu ajutorul zborurilor umanitare MApN, au fost repatriați 31 de cetățeni români și doi cetățeni polonezi. Alți 5 cetățeni români s-au repatriat, inclusiv cu asistența Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie în cursul acestei zile.

07/02/2023 , 20:35

Doi copii se află în grupul celor 13 români repatriați din Turcia

Ministerul de Externe a anunțat marți seara că alți 13 cetățeni români urmează să fie repatriați din Turcia cu ajutorul celui de-al doilea zbor umanitar efectuat cu o aeronavă militară.

„În seara zilei de 7 februarie a.c., alți 13 cetățeni români, între care doi minori, au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui al doilea zbor umanitar MApN.

Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum și nouă studenți și profesorul coordonator. Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş. Aceștia se adaugă celor 8 cetățeni români și 2 cetățeni polonezi repatriați la 6 februarie”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat luni în zona afectată de cutremure „în vederea acordării de asistență consulară, preluării grupului de cetățeni români din Kahramanmaraş și asigurării transportului acestora spre Adana”.

Potrivit Ministerului Apărării, cei 13 români vor fi transportați cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, de pe Aeroportul din Adana, și vor ajunge pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 22.15.

Până în prezent, au fost repatriați 21 cetățeni români.

Zeci de studenți români aflați în Turcia au cerut ajutor pentru a fi repatriați

De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin

„Un grup compus din nouă cetățeni români aflat în Kayseri. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de 8 februarie a.c., în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

Un grup format din șapte studenți, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare”, au mai precizat reprezentanții MAE.

De asemenea, românii aflați în zonele afectate de cutremur în Turcia sunt sfătuiți să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

Știrea inițială

„În cursul acestei seri (luni seara), opt cetățeni români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcati la bordul aceleiași aeronave”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Oficialii MAE au mai precizat că reprezentanții Ambasadei României la Ankara și echipa consulară mobilă se află în contact permanent cu autoritățile române și turce competente, pentru a face toate demersurile în vederea repatrierii cetățenilor români.

„Cei opt cetățeni români - cinci studenți și trei cadre didactice - se aflau în Adana și au solicitat să fie repatriati. Ambasadei României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România. Odată ajunși în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor și transportul acestora către localitățile de domiciliu.

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară”, a mai precizat MAE.

De asemenea, Ministerul Apărării a anunțat că prima dintre cele trei aeronave ajunse la Adana, în Turcia, un C27-J Spartan, a decolat, luni, în jurul orei 23 (ora României) către Otopeni, având la bord 8 pasageri români și 2 polonezi, iar ora estimată de aterizare este 01:30.

„Celelalte două aeronave (C-130 Hercules și al doilea C27-J Spartan) sunt încă pe aeroportul din Adana și, în funcție situația concretă, vor fi în măsură să aducă în țară și alți cetățeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia”, a mai precizat MApN.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE