Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primii în Europa și printre cei mai buni din lume: olimpicii români la Matematică, primiți cu flori și aplauze, la aeroport

Cinci din cei șase elevi români, medaliați la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia, s-au întors aseară acasă. Performanța lor a plasat România pe primul loc în Europa și pe patru în lume, la această disciplină. Este cel mai bun rezultat obținut de lotul României  în ultimii 24 de ani. 

Olimpicii au fost întâmpinați cu aplauze și flori de familii și de către profesorii care i-au pregătit pentru competiție. Toată lumea a ținut să-i îmbrățișeze și să-i felicite. Emoționați, copiii au făcut poze cu steagul României, în aplauzele celor prezenți pe aeroport. 

Andrei Chiriță, medaliat cu aur la Olimpiada de Matematică: ”A fost ceva senzațional. Am avut un rezultat de genul anul trecut, dar anul acesta  a fost ceva mai mult, ceva multe recorduri. Mă așteptam la un rezultat bun, dar nu chiar atât de bun.”

Pavel Ciurea, medaliat cu aur la olimpiada de Matematică: ”Foarte greu, nu mă așteptam să fac chiar atât de bine, dar până la urmă munca a fost răsplătită și mă bucur că a ieșit așa de bine. (Reporter: Ce ai să le spui altor elevi care vor să ajungă la o astfel de performanță?) Să muncească constant, cu pasiune și să se bucure de fiecare moment din drum pt că durează puțin.” 

Andrei Moldovan, medaliat cu aur la Olimpiada de Matematică: ”A fost o expieriență unică, dar mă bucur că am reușit să ne clasăm mai bine decât anul trecut și sper ca generațiile următoare să obțină rezultate la fel de bune. A fost o muncă constantă, de mic. Aș putea spune că am început în clasa a 5-a și cred că fără ajutorul profesorilor nu aș fi reușit. (Reporter: De unde pasiunea asta, din clasa a 5-a?) Părinții mei sunt profesori de matematică, deci n-a fost mare lucru, a venit în mod natural.”

Unde vor merge elevii olimpici la facultate

Mihaela Moldovan, mama lui Andrei Moldovan: ”Competițiile acestea sunt viața lor. E ceva ce face parte dintr-o rutină, practic. În viitor ce-și dorește să facă? Pleacă la o facultate din afară, foarte bună, (...) în Anglia la Cambridge. Și-a dorit să meargă pe inteligență artificială, dar se pare că va merge mai mult pe matematică aplicată.” 

Profesorii care i-au pregătit pe olimpici povestesc despre munca din spatele unor astfel de rezultate. 

Flavian Georgescu, profesor antrenor de olimpici la Liceul Internațional de Informatică București: ”Chiar am stat și-am calculat că avem peste 1.000 de ore de pregătire împreună. Acest calcul a ieșit anul trecut; anul acesta mai trebuie să adăugăm câteva sute de ore. Pregătirile noastre se desfășoară și din punct de vedere matematic, dar foarte multe ore le dedicăm pregătirii mentale pentru o astfel de competiție. Noi încercăm să le insuflăm acestor copii moralul de a intra într-un concurs și să simtă pasiunea pentru matematică, pt că performanța tb să fie o consecință a pasiunii lor.”

Dan Ștefan Dumitrescu, antrenor de olimpici la Liceul Internațional de Informatică București: ”Îi văd sus, mă bucur că-i cunosc, c-o să ajungă oameni mari, o să ajungă foarte mari.”

Elevii care au obținut medalii la Olimpiada Internațională de Matematică vor fi premiați de stat, pentru rezultatele lor. 

Florin Lixandru, Secretar de Stat în Ministerul Educației: ”Este un rezultat istoric. Din 1999 încoace este cel mai bun rezultat pe care echipa de olimpici a României l-a obținut. Rezultatele obținute la Olimpiadele Internaționale stau la baza premiilor pe care acestea le vor primi: bursă de merit pe de o parte, cât și premiul pe care-l primesc la fiecare sfârșit de an din partea Guvernului României. Premiile ajung și la 7.500 de lei, chiar 10.000 de lei. Premiul diferă în funcție de categoria de concurs și de premiul pe care l-au obținut.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE