Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenții români, campioni la matematică. Au câștigat nouă din zece medalii de aur la SEEMOUS 2023

Studenții români, pe podium la olimpiadă internațională la matematică. Nouă dintre cele zece medalii de aur oferite în cadrul competiției au fost câștigate de olimpici de la universități din București, Cluj Napoca și Iași.

Zeci de participanți din șase țări

Peste 80 de participanți de la 24 de universități din șase țări. Asta a însemnat în cifre olimpiada internațională de matematică SEEMOUS 2023, care a avut loc în acest an în Macedonia de Nord.

George Ciorap, student medaliat cu bronz: "Este un vis împlinit. Adică, am reușit să îmi dovedesc mie, în primul rând, că chiar știu matematică și tot am muncit nu a fost aiurea. Am lucrat și reușit să reprezentăm și facultatea și țara pe plan global."

Nouă din zece medalii de aur

Zece medalii de aur au fost în competiție. Nouă au fost obținute de studenții români, dintre care patru sunt de la Politehnica București. Alți nouă studenți au obținut medalia de argint. Printre ei se numără Cosmin și Andrei, studenți la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași.

Cosmin Curuliuc, student medaliat cu argint: "Am reușit să gestionez mult mai bine emoțiile, să fiu mai concentrat pentru că concursul durează cinci ore. E o perioadă foarte lungă de timp. Premiile acestea nu se obțin fără muncă și efort depus în spate. Atât individual, dar, mai ales cu ajutorul domnilor profesori."

Andrei Stroici, student medaliat cu argint: "Au fost emoții foarte mari, dar și o bucurie incredibilă pentru că am fost capabil să reprezint România la o competiție internațională și să ma clasez pe un loc foarte bun. Consider că este un domeniu de bază pentru foarte multe arii din știință, informatică și fără cunoștințele de aici nu poți să excelezi."

Olimpiada a presupus patru probleme enunțate în limba engleză.

Ștefania Gall, studentă medaliată cu bronz: "Mi s-au parut mult cinci ore la început, dar timpul a zburat. Mă ajută să mă dezvolt foarte mult și pe plan profesional pentru că mă va ajuta această olimpiadă în CV, dar în plan personal foarte mult pentru ca îmi dezvolt limba engleză, în primul rând, cunosc oameni noi."

La olimpiada internațională au participat 83 de studenți de la 24 de universități din România, Grecia, Turkmenistan, Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania.

Marcel Roman, profesor coordonator Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" Iași: "Ediția aceasta, a XVII-a a fost dominată de România. Rezultatele pe care echipele românești le-au obținut la această olimpiadă situează clar România pe primul loc anul acesta la olimpiada SEEMOUS 2023. Roadele unui astfel de efort devin pentru ei pietre de temelie în CV-urile lor și mai apoi în cariera lor pot însemna niște trambuline."

Olimpiada internațională SEEMOUS a fost la a XVII-a ediție. Anual are loc într-o altă țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE