Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oază aflată la 500 de metri în adâncuri. Cercetătorii au descoperit un ecosistem nou în largul Insulelor Maldive

Cercetătorii au descoperit un ecosistem nou în largul Insulelor Maldive. Cu ajutorul unei capsule, aceștia au explorat zona crepusculară a Oceanului Indian și au descoperit specii despre care nu știau că există în acele ape. O oază de viață aflată la 500 de metri în adâncuri.

Dovezile video, surprinse din submersibilul Omega Seamaster II, au surprins prădători, precum rechini, dar și alți pești mari care se hrănesc cu microplancton, organisme care migrează la suprafață noaptea și se scufundă înapoi în adânc în zori. Fenomenul este cunoscut sub numele de „migrație verticală”, cea mai mare migrație nocturnă de pe Pământ.

Alex Rogers, om de știință: „Am descoperit „Zona de capturare” la aproximativ 500 de metri adâncime. Aceasta este o zonă în care peștii care migrează de la suprafață în zori sunt prinși pe fundul apei și creează o sursă de hrană pentru prădătorii care locuiesc la acea adâncime și vin și se hrănesc cu acei pești, care sunt prinși pe fundul apei.”

Au fost descoperite mai multe specii de rechin

Hussain Hassan, ministrul Pescuitului din Maldive: „Ipoteza oamenilor de știință este că Maldive, în sine, acționează ca o zonă de capturare. Este o descoperire foarte importantă.”

La 500 de metri în adâncuri au fost descoperite mai multe specii de rechin, dar și peștii alfonsino, cunoscuți că trăiesc în ape foarte adânci.

Alex Rogers, om de știință: „Acești prădători, unii dintre ei necunoscuți în Maldive, sunt valoroși din punct de vedere comercial, astfel încât ar putea forma un nou pescuit pentru Maldive în viitor.”

În timpul misiunii de explorare, au fost descoperite bancuri întregi de ton. Acest lucru ar putea ajuta industria tonului din Maldive, unul dintre cele mai importante motoare ale economiei, alături de turism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE