Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oana Popescu Zamfir, director Global Focus, despre incidentul din Polonia: A fost o criză gestionată cu bine de toate părțile

Oana Popescu Zamfir, specialistă în relații internaționale și director al Centrului Global Focus, spune că incidentul din Polonia a fost gestionat într-o manieră echilibrată de toate părțile, atât de Ucraina și Polonia pe de o parte, cât și de Polonia alături de membrii NATO. Totodată, evenimentul de marți face parte din scenariile de lucru ale NATO din ultimii ani, nu doar de la debutul războiului din Ucraina și nu a fost o surpriză pentru Alianță.

Experta mai precizează că în acest moment nu există tensiuni semnificative, care să conducă spre escaladarea situației, deoarece toate părțile înțeleg logica războiului, iar comunicarea dintre acestea decurge firesc.

Polonia nu va invoca Articolul 4 al Tratatului Nord-Atlantic, pentru că racheta este „probabil” ucraineană

"Unul dintre motivele pentru care Polonia a reacționat atât de echilibrat, mai echilibrat decât erau așteptările cu privire la Varșovia este și pentru că acesta este unul dintre cele mai circulate și mai repetate scenarii cu care a lucrat NATO în ultimii ani, nu doar de la începutul războiului în Ucraina. Ideea că ar putea exista un tip de escaladare la granița Poloniei, unde să fie greu să îți dai seama dacă este un accident sau ceva deliberat stă la baza multor exerciții.

De aceea, cred că și în momentul în care luau în considerare ipoteza unui act deliberat, unei provocări de tip oarecare din partea Rusiei, polonezii trecuseră deja prin acest tip de scenariu și nu singuri, ci cu partenerii occidentali. Nu întâmplător SUA au comunicat primele date despre investigație, înainte de Varșovia. Poate ca un fel de semnal preventiv pentru Europa Centrală și de Est să nu sară al concluzii, să nu escaladeze emoțional și afectiv în presă, să fie prudenți și să aștepte derularea investigațiilor", a explicat Oana Popescu Zamfir.

O criză gestionată bine de toate părțile implicate

Specialista, aflată în ziua căderii rachetei în Varșovia, spune că polonezii nu s-au panicat, iar comunicarea la nivel înalt s-a desfășurat bine.

"Nu s-a panicat nimeni, în principiu, în afara zonei decizionale, nimeni nu avea informații directe despre ce se întâmplă, dar asta și pentru că s-a gestionat destul de bine comunicarea, strâns, astfel încât să nu se panicheze inutil oamenii.

Încă nu se știe dacă a căzut o rachetă neexplodată și dacă a explodat acolo, dacă cei doi fermieri au fost uciși de debris-urile de la rachetă (bucăți din proiectil – n.red.). Nu se știe exact dacă a fost o eroare din partea Ucrainei, atunci când a tras pentru a doborî rachetele rusești. Și acum toată lumea este cât se poate de calmă, și nimeni nu acuză Ucraina. Toată lumea înțelege inclusiv declarațiile președintelui Zelenski, care a văzut în asta un atac rusesc. Toată lumea înțelege că este o situație de război și că acest lucru limitează Kievul în materie de comunicare publică și poziționare. În spatele a ceea ce se vede public, toate discuțiile care trebuie să aibă loc au loc, între Ucraina și partenerii din NATO și între Aliații din NATO. A fost o criză gestionată cu bine de toate părțile", mai arată experta.

Nu există tensiuni semnificative

"Pentru polonezi, lucrurile sunt clare. Vina aparține Rusiei. Rusia este cea care a generat situația în teren, dacă Rusia nu ar fi lansat un atac la adresa Ucrainei, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat. Atunci când ai un război la graniță, accidente pot apărea tot timpul. Imaginea este clară. Vina aparține Rusiei, dar nu există în momentul de față niciun fel de tensiuni semnificative. Ucraina vrea să fie parte din anchetă, însă nu știu dacă autoritățile poloneze și-au dat sau nu acceptul, dar acestea sunt chestiuni minore și gestionabile", a conchis Oana Popescu Zamfir.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE