Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii de știință se apropie de o revoluție în domeniul fizicii. O echipă care adună experți din mai multe țări încearcă să înțeleagă comportamentul neobișnuit al muonilor, particule subatomice care contrazic teoriile actuale ale fizicii. Concluzia celor mai recente date arată că asupra muonilor acționează o forță încă necunoscută, care ar putea să revoluționeze știința.

Oamenii de știință aplaudă rezultatele celor mai recente studii făcute pe muoni.

Particulele subatomice ar putea să ascundă o forță încă necunoscută pentru fizica modernă.

Andy Edmonds, cercetător al Universității Boston: Un muon este un electron greu. Are o masă de 200 de ori mai mare decât masa electronilor.

On Kim, cercetător al Universității Mississippi: Sunt instabili și trăiesc o scurtă perioadă, două milionimi dintr-o secundă. Sunt relativ ușor de produs în accelerator. În plus, putem să-i testăm pentru a înțelege natura.

Cristian Presură, fizician: Odată ce cunoaștem ce este a 5-a forță vom reuși eventual să găsim acea teorie care este mai profundă decât modelul standard al particulelor și, de ce nu, să ne îndreptăm chiar către gravitație, pentru că, la ora actuală, fizic avem două teorii care sunt foarte diferite, dar care împreună lucrează foarte bine, și anume mecanica cuantică și teoria gravitației sau teoria relativității a lui Einstein.

Cercetătorii au studiat oscilația muonilor pe care i-au trecut printr-un câmp magnetic uriaș, produs prin supraconductibilitate, la -268 de grade Celsius. Mișcarea muonilor nu a corespuns modelului standard al fizicii particulelor.

Kim Overhage, inginer al laboratorului Fermi din cadrul Departamentului de Energie al SUA: Magnetul folosit pentru experimentul G-2 cu muoni este un superconductor. Are un diametru de 15 metri și o putere de 5.000 de amperi care produce un câmp magnetic de 1,45 Tesla, adică de 30 de ori peste câmpul magnetic al Pământului. Este un magnet foarte puternic.

James Mott, cercetător al laboratorului Fermi din cadrul Departamentului de Energie al SUA: Am muncit atât de mult colectând date ani la rând și am făcut eforturi să scăpăm de incertitudine. Am eliminat jumătate din incertitudine, față de rezultatul precedent. Suntem mândri să obținem acest nivel de precizie, dar nu am terminat.

Cristian Presură, fizician: Deja știm foarte multe lucruri din fizica teoretică cromodinamică cuantică, electrodinamică cuantică, tot felul de particule elementare. Le știm teoriile, dar nu le folosim deloc în tehnologie. Deci, cu alte cuvinte, și dacă se descoperă a cincea forță, nu vom avea imediat, să spunem așa, o aplicație tehnologică, un tren super rapid, care, să zicem, să ne ducă de la București la Cluj.

În următorii anii de studii, oamenii de știință speră că vor lămuri misterul forței care acționează asupra muonilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE