Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Inteligența artificială îi ajută pe medici să detecteze cu 20% mai multe cazuri de cancer de sân în timpul screening-urilor

Oamenii de știință au descoperit că screeningul mamar asistat de inteligența artificială a detectat cu 20% mai multe cancere decât dubla citire a mamografiilor de către doi radiologi.

O mamogramă este o radiografie a sânului care este folosită pentru a detecta semnele timpurii de cancer, atunci când acesta este mai ușor de tratat.

Rezultatele preliminare ale studiului efectuat pe mai mult de 80.000 de femei din Suedia au fost publicate miercuri în revista The Lancet Oncology.

Acesta a fost primul studiu controlat și randomizat al screeningului mamar susținut de inteligența artificială.

Oamenii de știință au constatat că utilizarea inteligenței artificiale pentru a sprijini screening-ul nu a crescut numărul de cazuri în care o mamografie a fost diagnosticată în mod incorect ca fiind anormală, ceea ce se numește un fals pozitiv.

De asemenea, a redus volumul de muncă al radiologilor în ceea ce privește citirea ecranelor cu 44,3 la sută.

Autorul principal, Dr. Kristina Lång de la Universitatea Lund din Suedia, a declarat pentru Euronews Next că a fost surprinsă de rezultatele inițiale ale studiului, deoarece acestea au depășit așteptările cercetătorilor.

"Am constatat că am putut detecta mai multe cancere atunci când am făcut screening cu sprijinul inteligenței. Dar, în același timp, nu a crescut numărul de falsuri pozitive și putem reduce volumul de muncă de citire a ecranelor pentru radiologi cu aproape jumătate. Așadar, această combinație este un rezultat cu adevărat promițător, deoarece implică faptul că putem avea o metodă de screening, care să fie nu numai precisă, ci și mai eficientă", a spus ea.

Studiul este în curs de desfășurare, iar unul dintre obiectivele viitoare este de a determina dacă inteligența artificială poate ajuta, de asemenea, la reducerea numărului de femei al căror cancer este ratat.

Limitări și următoarele etape ale studiului

Într-un comentariu la articolul din revistă, Nereo Segnan și Antonio Ponti, de la Centrul de Referință pentru Epidemiologie și Prevenție Oncologică din Torino, Italia, (CPO Piemonte) au scris că rezultatele prezentate sunt de "mare interes".

Oamenii de știință, care nu au fost asociați cu studiul, au declarat că rămâne de văzut dacă IA a fost capabilă să "capteze caracteristicile biologice relevante", cum ar fi capacitatea tumorilor de a crește și de a se răspândi.

Segnan și Ponti au avertizat că ar putea exista o supradiagnosticare sau o supradetecție cu screening-ul asistat de IA, ceea ce "ar trebui să îndemne la prudență în interpretarea rezultatelor care, altfel, par a fi direct în favoarea utilizării IA".

Între timp, autorii studiului au declarat că o limitare a studiului a fost faptul că analiza a fost efectuată într-un singur centru, limitată la un singur aparat mamografic și la un singur sistem AI.

"Analizăm toate cancerele din cadrul studiului pentru cele 100.000 de femei pentru a determina ce tip și ce stadiu al cancerelor sunt detectate cu ajutorul IA în comparație cu screeningul standard, deoarece s-ar putea să existe o schimbare în ceea ce privește tipul de cancere pe care le detectăm", a spus Lång.

Acest lucru, pe lângă faptul că vor vedea ce tipuri de cancer au fost ratate în cadrul screening-ului, îi va ajuta să determine dacă IA poate îmbunătăți cu adevărat detectarea precoce a cancerului de sân.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE