Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Consumul zilnic de Osimertinib ar putea reduce cu 51% numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar

Specialiștii în cancer tocmai au făcut un pas uriaș în tratarea uneia dintre cele mai mortale tulpini ale bolii. Cercetătorii au descoperit că administrarea medicamentului osimertinib o dată pe zi ar putea reduce cu 51% riscul de deces al pacienților cu cancer pulmonar.

Rezultatele au fost prezentate la întâlnirea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), care a avut loc săptămâna trecută la Chicago. Conduse de cercetători de la Universitatea Yale, rezultatele vin în urma unui studiu global care a durat zece ani, potrivit Euronews Next.

Vorbind la eveniment, autorul principal al studiului și directorul adjunct al Centrului de Cancer Yale, Dr. Roy Herbst, a descris rezultatele ca fiind "emoționante".

"În urmă cu 30 de ani, nu puteam face nimic pentru acești pacienți. Acum avem acest medicament puternic.

Cincizeci la sută este un lucru mare în orice boală, dar cu siguranță într-o boală precum cancerul pulmonar, care a fost de obicei foarte rezistent la terapii", a declarat Herbst.

Cum a fost tratat până acum cancerul pulmonar?

Datorită faptului că este dificil de tratat, cancerul pulmonar este cea mai fatală formă de cancer, cauzând până la 1,8 milioane de decese pe an în întreaga lume.

Adesea, cancerul pulmonar nu prezintă simptome în stadiile incipiente, ceea ce înseamnă că un diagnostic poate fi cu ușurință ratat. La rândul său, în momentul în care este în cele din urmă identificat, tratamentul poate deveni o provocare mai mare.

Chiar dacă unui pacient cu cancer pulmonar i se extirpă tumora sau este supus chimioterapiei, rata de supraviețuire la cinci ani este în prezent de numai aproximativ 25%.

Ce a implicat procesul?

Acest nou studiu a analizat pacienți cu vârste cuprinse între 30 și 86 de ani din 26 de țări, inclusiv din Europa și SUA. Acesta s-a concentrat în mod special asupra faptului dacă osimertinib ar putea viza cancerul pulmonar fără celule mici, care este cel mai frecvent tip de cancer.

În mod esențial, toți cei implicați în studiu au avut o mutație a genei EGFR. Această genă apare în aproximativ un sfert din cazurile de cancer pulmonar la nivel mondial. Este cea mai frecventă la femei și la persoanele care nu au fumat niciodată sau care au fumat foarte puțin în timpul vieții lor.

Pe parcursul a cinci ani, 88% dintre pacienții care au luat medicamentul erau încă în viață, comparativ cu 78% dintre persoanele care au luat un placebo.

Cum acționează osimertinib?

Osimertinib face parte dintr-un grup de medicamente cunoscute sub numele de "inhibitori de kinază". Aceste medicamente blochează acțiunea unei proteine anormale care semnalează celulelor canceroase să se înmulțească și încetinește răspândirea acestora.

Osimertinib este deja autorizat pentru utilizare în mai multe țări și a fost deja prescris la aproximativ 700.000 de persoane, potrivit unei declarații a producătorilor săi, gigantul farmaceutic AstraZeneca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE