Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii de știință din SUA au dezvoltat un dispozitiv care poate recolta umiditatea din aer pentru a crea o sursă de energie electrică curată.

O echipă de ingineri de la Universitatea din Massachusetts Amherst a creat electricitate curată din aerul rarefiat.

Potrivit universității, "aproape orice material poate fi transformat într-un dispozitiv care recoltează continuu electricitate din umiditatea din aer".

Cheia, spune aceasta, constă în capacitatea de a umple materialul cu nanopori cu un diametru mai mic de 100 de nanometri. Cercetătorii l-au numit "efectul generic Air-gen".

În lucrarea de cercetare, se explică: "umiditatea aerului este un rezervor de energie vast și durabil care, spre deosebire de energia solară și eoliană, este disponibil în permanență".

Însă, până acum, explorarea potențialului energetic al aerului a fost un proces complex - necesitând, de exemplu, dezvoltarea unei sinteze unice de materiale și, în consecință, împiedicând scalabilitatea.

Cu toate acestea, noul studiu susține că, grație acestei revelații, ar trebui să putem recolta continuu energie dintr-o "gamă largă de materiale anorganice, organice și biologice".

Utilizarea nanoporilor pentru a crea nori de furtună la scară mică

Cheia constă în nanopori - o gaură de dimensiuni nanometrice care permite aerului și apei să treacă prin "orice material" și, în cele din urmă, să creeze o sarcină de suprafață.

Culegătorul ar trebui să fie realizat dintr-un strat subțire de material umplut cu nanopori mai mici de 100 nm (o miime dintr-un fir de păr uman).

Deoarece aceste găuri sunt atât de mici, în timp ce moleculele de apă trec din partea superioară în partea inferioară a materialului, acestea vor crea sarcină prin ciocnirea cu marginile porilor.

Partea superioară a stratului ar fi bombardată cu mult mai multe molecule de apă purtătoare de sarcină decât partea inferioară, creând un dezechilibru de sarcină - precum dezechilibrul de sarcină întâlnit într-un nor.

Astfel, se produce ceea ce este, în esență, o furtună izolată la scară mică - care, la rândul ei, produce electricitate.

"Aerul conține o cantitate enormă de electricitate", a declarat Jun Yao, profesor asistent de inginerie electrică și informatică la UMass Amherst.

"Gândiți-vă la un nor, care nu este altceva decât o masă de picături de apă. Fiecare dintre aceste picături conține o sarcină, iar atunci când condițiile sunt potrivite, norul poate produce un fulger - dar nu știm cum să capturăm în mod fiabil electricitatea din fulgere.

"Ceea ce am făcut noi este să creăm un nor construit de om, la scară mică, care produce electricitate pentru noi în mod previzibil și continuu, astfel încât să o putem recolta".

Umiditatea este prezentă în mod constant în aer, ceea ce înseamnă că, teoretic, colectorul ar putea funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în orice condiții.

"Ideea este simplă, dar nu a mai fost descoperită până acum și deschide tot felul de posibilități", a declarat Yao.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE