Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Prosumatorii nu vor plăti nicio „taxă pe soare”, este fake news

Publicat de:

Faptul că se spune că se introduce o taxă pentru prosumatori e un fake news, a declarat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu, referindu-se la așa-numita „taxă pe soare”.

05/12/2022 , 14:08

Ce spune Virgil Popescu despre taxă

"Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă", a subliniat ministrul Energiei.

Există posibilitatea ca, atunci când numarul prosumatorilor va fi foarte mare, ANRE să facă un studiu pentru introducerea taxei, dar abia din 2026, a precizat Virgil Popescu.

"În anumite condiţii, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic naţional - n.r.) în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puţin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei astfel taxe" a declarat Virgil Popescu.

„Am implementat o directivă privind energia regenerabilă, prin care prosumatorii pot să-şi monteze în mai multe locaţii panouri şi pot beneficia de aceeaşi compensare şi de schimb între locaţii, ceea ce nu era prins până acum, doar dacă au aceeaşi reţea de distribuţie. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi însemnat sancţiuni, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie, a mai spus ministrul Energiei.

Știrea inițială

Ministerul Energiei a reacționat, duminică, după ce PSD l-a acuzat pe ministrul Virgil Popescu de taxarea, prin ordonanță de urgență, a prosumatorilor, adică firmele și cetățenii care au investit în panouri fotovoltaice. Instituția a anunțat că posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată și implică îndeplinirea mai multor condiții. Totodată, la nivelul Comisiei Europene și Parlamentului European se poartă discuții pentru a fi revizuită directiva prin pachetul Fit for 55, ceea ce va aduce alte schimbări pentru a fi accelerată implementată energia regenerabilă și promovarea acesteia.

Mai mult, Ministerul Energiei precizează că ordonanța de urgență poate fi modificată în Parlament și a amintit că a fost avizată de mai multe ministere PSD.

Ordonanța de urgență privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost adoptată de Guvern, înainte de minivacanța de 1 decembrie și transpune în legislația națională Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

„Pentru corecta informare a publicului, prin Ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.", se menţionează în comunicat.

Ministerul Energiei a precizat că modificările erau necesare pentru ca România risca intrarea în procedura de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

Astfel, prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32% a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu.

"Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022", se mai precizează în comunicat.

Ministerul Energiei: Ordonanța vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii

Totodată, actul normativ emis de Guvern vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiţii.

În ceea ce priveşte introducerea unei taxări a prosumatorilor, reprezentanţii Ministerului Energiei precizează, printre altele, "ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nici o taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanţă".

Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE aplică taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor, într-unul sau mai multe cazuri.

  • dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
  • de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile;
  • dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

„Aşa după cum se vede şi din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi ea presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia.

OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”, a mai precizat Ministerul Energiei.

Reprezentanții instituției conduse de liberalul Virgil Popescu au amintit că ordonanța de urgență poate fi modificată de Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare.

USR acuză Guvernul PSD-PNL că taxează românii care au investit în energie regenerabilă

USR a acuzat Guvernul că a emis înaintea minivacanței de 1 decembrie o ordonanță de urgență prin care inventează o nouă taxă pentru cei care au investit în panouri fotovoltaice.

„În plină criză energetică, Guvernul PSD-PNL îi pedepsește cu noi taxe pe românii care au investit în energia solară: îi pune să plătească pentru energia pe care ei o produc și tot ei o consumă. Pe scurt, o taxă pe soare.

Într-o Ordonanță de urgență emisă cu o seară înainte de Ziua Națională, PSD și PNL au decis că cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă și consumată de ei”, se arată într-un comunicat al USR.

De asemenea, partidul condus de Cătălin Drulă cere „stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă”.

Liderul senatorilor PSD îl atacă pe Virgil Popescu: „De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”

De asemenea, liderul senatorilor PSD, Ştefan Radu Oprea, a lansat, printr-un mesaj publicat pe Facebook, o întrebare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, prin care i-a cerut să spună de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile „la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor”.

„De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma "Statele membre pot să taxeze..."?

De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare? Asta în timp ce europarlamentarii PSD propun și primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW”, a scris senatorul PSD, Ştefan Radu Oprea, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE