Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii de știință au descoperit o proteină care poate prelungi viața și poate lupta împotriva cancerului

Pe fondul progreselor remarcabile înregistrate în ultimele decenii pentru a găsi modalități de a prelungi durata de viață sănătoasă a oamenilor, o descoperire recentă marchează o altă etapă "foarte importantă".

Oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Taipei din Taiwan au descoperit o modificare genetică la șoareci care poate suplini de două până la șapte ori puterea celulelor care ucid cancerul și le poate prelungi durata de viață cu până la 20 de procente.

Pentru a amplifica și mai mult rezultatele studiului revoluționar de anul trecut, aceștia au reușit acum să reproducă cu succes aceleași rezultate extraordinare din cercetările lor anterioare la șoareci obișnuiți, printr-un singur transplant de celule stem din sânge.

Noile rezultate, publicate în revista științifică Cold Spring Harbor Protocols, sunt "foarte importante", a declarat Che-Kun James Shen, cercetătorul principal al studiului, care consideră că ar putea avea implicații profunde pentru sănătatea umană.

"Sperăm să le aplicăm [acestea] în viitorul apropiat și cred că, dacă va funcționa, vor putea intra în teste clinice probabil anul viitor sau până la sfârșitul acestui an", a declarat el pentru Euronews Next.

Cercetătorii au identificat pentru prima dată un aminoacid - o proteină numită KLF1 - care, atunci când este modificat, "menține toate caracteristicile sănătoase ale vârstei tinere".

Aceasta include "o funcție motorie mai bună, o învățare și o memorie îmbunătățite, dar și celule anticancerigene mai bune", a spus Shen, adăugând că părul șoarecilor "era, de asemenea, mult mai închis la culoare și mai strălucitor".

Unul dintre semnele critice ale îmbătrânirii, fibroza - un proces caracterizat prin acumularea de țesut fibros care duce la afectarea funcționării organelor - s-a dovedit, de asemenea, a fi semnificativ redus.

Dar cele mai recente descoperiri arată că echipa de cercetători a reușit acum să transfere beneficiile aminoacidului KLF1 - care joacă un rol important în transcrierea genelor din diferite tipuri de celule sanguine - la șoarecii nemutanți, datorită transplanturilor de celule stem.

Reducerea riscului de cancer și lupta împotriva celulelor canceroase

Transplanturile de celule stem reprezintă o abordare terapeutică standard pentru anumite tipuri de cancere ale sângelui. Pornind de la această descoperire inițială, echipa de oameni de știință a lui Shen speră să reducă riscul de reapariție a cancerului și să dea mai multă putere celulelor care ucid cancerul prin modificarea genetică a celulelor stem umane cu KLF1.

În timp ce eliminarea cancerului în sine este o perspectivă promițătoare, intervenția genetică a lui Shen ar putea avea, de asemenea, potențialul de a prelungi durata de viață a oamenilor.

Cercetătorii au identificat anterior multe variante genetice care măresc durata de viață a șoarecilor. Cu toate acestea, o parte semnificativă a acestor variante a adus beneficii doar șoarecilor femele și nu se cunoștea nicio metodă de a transfera avantajele de la șoarecii mutanți la șoarecii sălbatici (normali).

"Femelele au întotdeauna acest tip de avantaje, dar în acest model de șoarece nu există nicio prejudecată de gen", a declarat Shen.

Cel mai important, adaugă el, "multe dintre modelele anterioare de șoareci au prezentat efecte secundare, dar cu șoarecii noștri nu am observat niciunul".

Testele cu KLF1 s-au dovedit a fi de succes atunci când au fost testate cu diferite medii genetice de șoareci, ceea ce indică faptul că niciun mediu genetic specific nu a influențat rezultatele.

Cu alte cuvinte, beneficiile cercetării ar putea fi universale, sugerând un impact mai larg.

"Cred că modelul va funcționa probabil pe toți oamenii", a declarat Shen pentru Euronews Next.

"Și nu trebuie să faceți un transplant complet de măduvă osoasă, doar o înlocuire parțială de 30 sau 20 la sută va fi suficientă pentru a face șoarecii rezistenți la cancer".

Capacitățile sporite de distrugere a cancerului observate la șoarecii mutanți se datorează diferitelor schimbări biologice care au loc după manipularea genei.

Dar cercetătorii au descoperit că abilitatea anumitor celule care ucid cancerul, cum ar fi celulele T și celulele NK (natural killer) purtătoare ale substituției de aminoacizi "au toate o capacitate mai mare de ucidere a celulelor canceroase, de 2 până la 7 ori mai mare, decât șoarecii de tip sălbatic [șoareci normali]".

Când echipa și-a dat seama că modificarea genetică a aminoacidului "se exprimă doar în celulele sanguine", a încercat să injecteze anumite tipuri de celule sanguine de la șoarecii mutanți în șoareci sălbatici, cu rezultate promițătoare.

Înseamnă acest lucru că transplanturile de măduvă osoasă care luptă împotriva cancerului vor putea fi efectuate în curând la oameni? Shen speră că acest lucru ar putea deveni curând realitate.

"Cred că, din punct de vedere etic, trebuie să avem grijă de acest aspect, dar da, asta încercăm să facem", spune Shen, adăugând că deja lucrează pentru a valorifica descoperirile lor în vederea îmbunătățirii terapiilor împotriva cancerului la om.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE