Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oaia blocată sub podul prăbușit de la Luțca a ieșit singură. Apărătorii animalelor critică reacția autorităților

Singura oaie care a supraviețuit mai multe zile sub podul prăbușit în județul Neamț a reușit să se salveze singură. Apărătorii drepturilor animalelor sunt revoltați de modul în care au acționat autoritățile.   

„Indiferent că e vorba de vieți de animale sau vieți omenești, o viață e o viață. Și intervenția trebuia să fie făcută după o procedură care se pare că lipsește și care ar fi trebuit să prioritizeze viața, salvarea de vieți, dar și extragere de trupuri neînsuflețite. (n. red. Cazul acesta) ne arată din nou, ca și în cazul de la Midia, când s-a răsturnat un vapor cu oi, că nu există proceduri și măsuri de urgență pentru astfel de situații”, potrivit Gabriel Păun director Animals International.

Zeci de animale ar mai fi sub dărâmături

Potrivit Animals International, sub dărâmături ar mai fi 98 de animale. Gabriel Păun este de părere că ar trebui organizată o căutare.

„Este posibil să mai fie animale în viață, pentru că sunt multiple locuri în care se pot ascunde. Cred că o intervenție rapidă în acest moment, mai ales că nu este iarnă, nu este frig, dacă mai sunt (n. red. animale), dacă există goluri de aer acolo sub dărâmături se mai pot găsi încă ființe vii”, a punctat Gabriel Păun.

Riscul ar fi fost prea mare pentru salvatori

Autoritățile spun că motivul pentru nu au intervenit a fost pericolul la care s-ar fi expus salvatorii, dacă ar fi spart bucata de beton ce acoperea ieșirea oilor.

„S-a concluzionat faptul că este prea riscant și ar fi bine să nu intervenim asupra acestor structuri. Pe de o parte, pentru siguranța salvatorului și, pe de altă parte, pentru a păstra aceste dărâmături în stare intactă , în așa fel încât să se facă o ceretare cât mai amplă”, potrivit inspectorului șef al ISU Neamț, Mihai Mitrea.

Oaia a ieșit singură, duminică. Alte patru animale au fost salvate imediat după accident.

Podul peste râul Siret, lung de peste 200 de metri, s-a prăbușit săptămâna trecută chiar în timp ce era traversat de un camion și o auto-utilitară. O persoană a fost rănită, iar DNA a deschis o anchetă pentru modul în care a fost făcută reabilitarea podului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE