Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă viză pentru nomazii digitali. Persoanele care lucrează de la distanță vor putea locui în Spania până la cinci ani

Spania urmează să se alăture țărilor care acordă o viză specială pentru așa-numiții nomazi digitali. În temeiul noii "Legi Start-up", cetățenii din afara Uniunii Europene care muncesc de la distanță vor putea locui pe teritoriul țării, fără a mai avea nevoie de o viză de muncă. Autoritățile spaniole speră că prin avantajele oferite de noua lege, vor reuși să atragă forța de muncă în țară.

Shane Pearlman a fost nomad digital timp de 23 de ani, până când s-a stabilit împreună cu familia sa în Insulele Canare. Alături de compania Repeople, acesta a creat cea mai mare comunitate de muncă la distanță din Spania și îi ajută pe cei care vor să renunțe la job-ul de la birou în favoarea posibilității de a călători.

Shane Pearlman, antreprenor, partener al Repeople: „Am avut o viziune… Am văzut această comunitate de nomazi digitali și mi-am spus “uite, trebuie să găsim soluții pentru a asigura flexibilitatea familiilor”, dar nu am putut, deoarece nu aveam tipul de viză potrivit.”

Spania introduce un nou tip de viză

Spania va introduce un nou tip de viză care le va permite nomazilor digitali să lucreze în țară până la cinci ani. Inițiativa face parte din Legea Start-upurilor care a fost aprobată de parlament în luna noiembrie a anului trecut. Prin aceasta, guvernul spaniol speră să atragă mai mulți profesioniști în țară.

Shane Pearlman, antreprenor, partener al Repeople: „Folosim cuvântul nomad, deși acest termen nu reprezintă altceva decât o formă ciudată de turism. În schimb, când reușești să faci oamenii să nu se mai simtă străini, când oamenii pot sta într-un loc suficient de mult încât să-și poată cunoaște vecinii, atunci se creează chimia, atunci se produce inovația, atunci se asigură locuri de muncă, iar aceste lucruri se întâmplă în timp.”

Pearlman a vorbit despre experiența sa în cadrul unui eveniment organizat de Enisa, Compania Națională de Inovație din Spania, în Madrid.

La evenimente ca acesta, nomazii digitali și companiile spaniole pot forma relații și chiar alianțe. Intenția este de a crea un mediu în care start-upurile din Spania să poată găsi candidați talentați.

Ce avantaje vor avea angajații

Noua Lege a Startupurilor include, de asemenea, avantaje fiscale pentru investitori, angajați și start-upuri în primii cinci ani de la inițierea proiectului.

Jose Bayón, director executiv Enisa: „Aceștia sunt anii în care au nevoie de oameni bine pregătiți pentru a putea crește. De aceea, deducerile pentru opțiunile de acțiuni și deducerile pentru investiții sunt, de asemenea, fundamentale.”

23 de mii de start-upuri vor beneficia de noua lege din Spania. Printre acestea se numără și Komorebi, start-upul celui mai important centru de inovare din Madrid, care va lansa curând primul produs.

Alberto Torres, Director Tehnic, Komorebi: „Dezvolți produse, le lansezi, nu ai clienți la început - toate acestea sunt cheltuieli pe care trebuie să le faci singur.”

După ce în ultimii trei ani, de la înființare, Komorebi și-a câștigat o reputație în domeniul inteligenței artificiale, odată cu lansarea primului produs, proiectul se confruntă cu noi provocări pentru a continua să se dezvolte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE