Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația, „mărul discordiei” în Europa. Austria vrea garduri la frontiere, dar CE a refuzat până acum să finanțeze construirea acestor bariere

Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles, într-un summit extraordinar. Vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, dar și pe marginea altei teme fierbinți: migrația. Reuniunea de urgență are loc în contextul cererilor tot mai insistente ale Austriei pentru alocarea de bani europeni, care să rezolve problema imigranților ilegali, tocmai motivul pentru care s-a opus la finalul anului trecut aderării României și Bulgariei la Schengen.

Uniunea Europeană ar putea fi în pragul unei schimbări majore în politica sa privind migrația. Summitul european de săptămâna aceasta de la Bruxelles ar putea fi un punct de cotitură. În 2015, când un milion de refugiați sirieni încercau să ajungă în Europa, cancelarul german a asigurat că cei 27 de lideri vor gestiona aceste sosiri și îi vor integra pe acești refugiați.

Angela Merkel, fost cancelar german: „Credem că putem face acest lucru.”

Austria solicită fonduri suplimentare din partea Uniunii pentru un gard între Bulgaria și Turcia

Atmosfera de pe continent este diferită acum. Austria solicită fonduri suplimentare din partea Uniunii pentru un gard între Bulgaria și Turcia. Italia, la rândul său, limitează operațiunile de salvare ale ONG-urilor pe mare. Alegerile din Italia și Suedia de anul trecut au adus la putere partidele cu o retorică antiimigrație.

De atunci, principala forță politică din Europa, Partidul Popular European, și-a schimbat poziția. În viziunea liderului creștin-democraților, Uniunea trece printr-o criză majoră, iar el consideră că gardurile de la frontiere nu ar trebui să mai fie un subiect tabu. Manfred Weber solicită deblocarea de resurse financiare.

Manfred Weber, președintele PPE: „Să recunoaștem, în Ceuta și Melia le vedem de zeci de ani la granița afro-spaniolă. Le avem la granița greco-turcă, la granița bulgaro-turcă și, după atacurile lui Lukașenko asupra Poloniei și Lituaniei, avem aceleași probleme acolo. Din nou, nimeni nu vrea să vadă acest lucru, dar dacă este necesar, atunci trebuie să o facem, iar Comisia Europeană ar trebui să fie pregătită să finanțeze acest lucru.”

Comisia Europeană a refuzat până acum să finanțeze construirea acestor bariere

Comisia Europeană a refuzat până acum să finanțeze construirea acestor bariere, dar oferă ajutor pentru crearea unei infrastructuri de monitorizare. În același timp, cei 27 de lideri încearcă să ajungă la un acord pentru un nou pact privind migrația și azilul. Textul prevede relocări obligatorii în alte state membre ale solicitanților de azil care sosesc în Italia și Grecia, dar această idee nu este agreată în capitalele Europei Centrale. În plus, multe voci din Parlamentul European denunță o abordare inumană. Unii deputați au amintiri dureroase despre zidurile de la granițe.

Cornelia Ernst, europarlamentar german: „Sunt un europarlamentar din Germania de Est. Mi-am trăit toată tinerețea în spatele unui zid, în spatele unor garduri. Dacă UE începe să finanțeze garduri, nu este doar un deja-vu pentru mine, ci și un pas înapoi pentru Europa, pe care nu îl dorim.”

La summitul extraordinar, liderii europeni vor discuta, de asemenea, problemele economice și războiul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE