Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O importantă actriță iraniană a fost arestată după ce a criticat execuția unui protestatar

Autoritățile iraniene au arestat una dintre cele mai proeminente actrițe din țară pentru că ar fi răspândit informații false despre protestele naționale care continuă să afecteze țara.

Mai multe celebrități iraniene au fost convocate

Potrivit presei de stat iraniene, Taraneh Alidoosti, care a jucat în filmul premiat cu Oscar „The Salesman”, a fost reținută după ce și-a exprimat sprijinul, pe rețelele de socializare, pentru primul bărbat care va fi executat pentru infracțiuni comise în timpul demonstrațiilor.

Potrivit raportului publicat pe canalul oficial Telegram al presei de stat, Alidoosti a fost arestată pentru că nu a furnizat „niciun document în conformitate cu afirmațiile sale”.

IRNA a mai spus că alte câteva celebrități iraniene au „fost convocate de către organismul judiciar pentru publicarea de conținut provocator.” Nu a precizat câte și nici nu a oferit detalii suplimentare.

Alidoosti a făcut cel puțin trei postări pe contul ei de Instagram în care și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii de la izbucnirea demonstrațiilor în septembrie. Contul ei, care avea aproximativ 8 milioane de urmăritori, a fost suspendat.

Aproape 500 de persoane au fost ucise

Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi, alte două actrițe celebre în Iran, au fost arestate de autorități pentru că și-au exprimat solidaritatea cu protestatarii pe rețelele de socializare. Ambele au fost eliberate.

Săptămâna trecută, Teheranul a executat un al doilea prizonier în legătură cu protestele - pentru că ar fi înjunghiat doi membri ai forțelor paramilitare iraniene.

Cel puțin 495 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor care au intrat acum în a patra lună, pe fondul unei represiuni dure a securității, potrivit activiștilor pentru drepturile omului din Iran. Peste 18.200 de persoane au fost reținute de autorități. Activiștii susțin că cel puțin o duzină de persoane au fost condamnate la moarte în cadrul unor audieri cu ușile închise.

Tulburările au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost reținută de poliția pentru moralitate a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE