Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O furtună solară puternică se îndreaptă spre Pământ. Ar putea provoca aurore boreale și afecta rețelele electrice

O furtună solară cu o intensitate rară se îndreaptă spre Terra și ar putea afecta funcționarea rețelelor electrice și a sateliților încă de vineri seara. De asemenea, s-ar putea produce aurore boreale, au avertizat autoritățile din Statele Unite.

”Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ", a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Furtuna solară ar putea dura mai multe zile. Avertismentul specialiștilor

Din acest motiv, experții au emis o avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Cercetătorii susțin că este dificil de stabilit momentul exact de începere a evenimentului, însă este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

”Ar putea exista un impact asupra infrastructurii", a avertizat Shawn Dahl.

Specialistul a evidențiat că este vorba despre un eveniment "foarte rar".

"Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord", a adăugat el.

În prezent, Soarele este aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Ejecţiile de masă coronală ar putea afecta sateliții și rețelele electrice

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă, notează sursa citată.

În momentul în care acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi atunci prezisă mai precis - într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a explicat Shawn Dahl.

El i-a sfătuit pe oameni să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Furnizorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a menționat Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC.

Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

De asemenea, semnalele GPS ar putea fi afectate, mai spun experții.

Aurore boreale, vizibile în timpul furtunii solare

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că "nu se aşteaptă la consecinţe semnificative".

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

"Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante", a explicat Rob Steenburgh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE