Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul de Independență, refăcut la Calafat de elevii școlilor militare. Îmbrăcați în uniforme, copiii au reprodus în detaliu momentul istoric

S-au împlinit 147 de ani de când Principatele Române și-au câștigat independența față de Imperiul Otoman. Luptele de atunci sunt reconstituite an de an la Calafat, locul unde au fost trase primele salve de tun. Îmbrăcați în uniforme identice cu cele originale, elevii școlilor militare au reprodus în cele mai mici detalii momentul istoric.

Războiul de Independență al României, refăcut la Calafat de elevii școlilor militare

Acest parc din orașul Calafat, unde se află Monumentul Independenței, s-a transformat în câmp de bătălie. 130 de elevi militari, dar și voluntari au readus la viață scene din Războiul de Independență.

Miruna, elevă la Colegiul Național  Militar „Tudor Vladimirescu”: „Este o experiență extraordinară, am participat și anul trecut, dar am colegi care sunt pentru prima dată aici. Este foarte frumos”

Adrian Tăbăcaru, voluntar: „Este o variantă foarte bună de a transmite istoria către generațiile care urmează”.

Ca totul să fie cât mai real, soldații au îmbrăcat uniforme din in și postav, cusute manual, au folosit arme de colecție, dar și efecte pirotehnice. Pregătirile au durat luni de zile.

Alin Dumbrăvea, organizator: „Am avut uniforme de la 1877, care sunt unu la unu cu uniformele din perioada respectivă. Inclusiv materialul din care sunt făcute. Armele sunt replici aduse din Spania, au fost făcute în fabrica din Toledo”.

Emil Boboiescu, preşedintele Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti: „Eu port o tinută din vremea Războiului de Independență, mai exact o ținută de locotenent din batalionul de geniu, unitatea specială de lucrări care a asigurat lucrările de teren cât și transmisiile, pentru că existau companii de telegrafie care astfel transmiteau la București datele, cum am zice noi astăzi, în timp real”.

Localnicii nu au vrut să rateze spectacolul, deși a plouat.

Localnică: „În fiecare an particip la aceasta scenetă foarte importantă pentru istoria țării noastre”.

Evenimentul este la cea de-a șaptea ediție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE