Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele fermierilor bulgari au blocat vămile din România. Punctele Calafat, Giurgiu, Negru Vodă și Vama Veche, blocate aproape trei ore

Vămile de la granița cu Bulgaria au fost blocate și astăzi din cauza protestelor fermierilor din Bulgaria. Prin punctele de trecere a frontierei din Calafat, Giurgiu, Vama Veche și Negru Vodă șoferii nu au putut nici să intre, nici să iasă din țară, timp de mai multe ore. În vreme ce unii șoferi i-au înțeles pe agricultori, alții s-au plâns că protestul înseamnă timp pierdut pentru ei. Încă de ieri, Ministerul Afacerilor Externe a transmis o avertizare de călătorie.

”E neplăcut pentru noi care stăm aici la trecere, dar e dreptul lor să protesteze. E greșeala mea că nu m-am informat, și asta e adevărat”, spune un șofer.  

Pe parcursul protestului, coada de la punctul de frontieră s-a lungit de la un minut la altul. Oamenii nu au putut nici să iasă, nici să intre în țară, și asta pentru că polițiștii de frontieră au vrut să evite formarea de cozi pe pod. 

Au fost și șoferi deranjați de protestele fermierilor din țara vecină. Hakan este din Turcia și spune că, pentru el, faptul că a stat blocat în vamă atât de mult timp, înseamnă bani pierduți.  

Pentru transportatori, protestul a însemnat un timp în plus de așteptare, peste cele 150 de minute pe care le petreceau deja, în medie, în vama Giurgiu, pentru formalitățile obișnuite. Și vămile din Vama Veche și Negru Vodă au fost blocate câteva ore. Este a doua zi la rând în care agricultorii Bulgari blochează traficul la frontierele cu țara noastră. 

Oamenii se plâng că guvernul nu îi sprijină în fața costurilor de producție în creștere, dar și de regulile mai dure impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește agricultura ecologică. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE