Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nomofobia, frica de a rămâne fără telefonul mobil. Cât timp petrec românii pe telefon

Dacă aveți și telefonul în mână în timp ce urmăriți știrile, informația asta o să vă intereseze. Românii petrec zilnic trei ore și 41 de minute pe telefoane, puțin peste media mondială, potrivit celor mai recente cercetări. Însă asta vine cu pericole pentru sănătate. Dispozitivul mobil poate provoca dependență, care se manifestă adesea prin incapacitatea de a-l lăsa deoparte chiar și pentru perioade scurte. Simptomele diferă de la o persoană la alta, iar cele mai comune sunt stările de anxietate și stresul. 

Telefonul mobil nu mai e un simplu instrument de comunicare. Îl folosim în multe scopuri și putem spune că a devenit indispensabil vieții moderne. Cu toate acestea, dependența de telefoane se aseamănă foarte mult cu dependența de jocurile de noroc. 

Gabriela Maalouf, pihoterapeut: ”Faptul că ne expunem ecranului face ca al nostru creier să secrete dopamină, care este un hormon al dependenței și uite așa intrăm în vria asta. Practic obținem satisfacție și apoi ne-o dorim din nou. Îi vedem că sunt ușori, irascibili, poate se plâng și de dureri de cap, dar practic e observabil dacă stai în preajma persoanei respective prin simplul fapt că chiar și atunci când face altă activitate are tendința de a pune mâna pe telefon.”

Ce este nomofobia?

Nomofobia vine de la ”no-mobile-phone-phobia” și este frica de a rămâne fără telefonul mobil și de a fi deconectat de mediul online. Persoanele care se confruntă cu această fobie trec prin anxietate, stres și chiar atacuri de panică, iar cei mai afectați sunt tinerii de până în 25 de ani. 

Gabriela Maalouf, pihoterapeut: ”Orice pui care nu este corespunzător pe ceva în evoluție nu va mai evolua adecvat. De aceea, tinerii, copiii, adolescenți, dar și tinerii până în 25 de ani sunt mult mai afectați decât suntem noi ceilalți.”

”Zilnic? Nu știu. Cred că stau în jur de șase, șapte ore, adică așa-mi arată imediat pe telefon. Mi-e rușine să recunosc, dar TikTok-ul este cea mai utilizată și așa, în general, ar fi rețele de socializare, Instagram, Whatsapp-ul. Am mai pățit asta, să-l pierd și foarte, foarte nasol, nu știu, înnebunesc, habar n-am. Trebuie să mă ocup timpul cu ceva”, a explicat un tânăr. 

”Sunt destul de dependentă, tot timpul stau pe el, tot timpul găsesc ceva de făcut. Întotdeauna încerc să-mi găsesc o activitate. Dacă am destulă, să zicem treabă și pe acasă sau am de învățat, pot să mă debarasez de el Stau chiar și de dimineață până seara, dar având în vedere că uneori am treabă, cel mai puțin, cred, că stau două-trei ore, dar e ok și cel mai mult cel mai mult cred că am depășit opt-zece ore”, a precizat o tânără.

Cel mai mult folosesc telefonul mobil filipinezii, cu cinci ore și 47 de minute. În top se mai află Thailanda, cu cinci ore și 28 de minute și Brazilia, cu cinci ore și 25 de minute. România ocupă locul 19, cu trei ore și 41 de minute de utilizare, iar pe ultimul loc este Japonia, cu doar o oră și 39 de minute.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE