Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Fără telefoane la ore și în incinta școlilor. Profesorii ar putea avea dreptul să rețină dispozitivele elevilor

Telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor de curs dar și în afara acestora și chiar în curtea unităților de învățământ, conform unui amendament la Legile Educației.

Conform noilor modificări aduse, profesorii vor putea să le rețină telefoanele elevilor, celor care nu respectă interdicția, cu condiția ca dispozitivele electronice să fie predate ulterior părinților sau tutorilor legali. Există și excepții în legătură cu utilizarea telefoanelor la școală.

Elevii le pot folosi doar în scop educativ, în clasă sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. În învățământul liceal, regulamentul intern poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor în întregul sau parțial din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia. În prezent, este permisă utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă.

În cadrul dezbaterii din studioul Euronews România, Natalia Intotero, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, a explicat că o astfel de măsură ar urma să aibă ca scop ”stoparea acelor elevi” care deranjează cursurile prin faptul că filmează sau ascultă muzică de pe telefonul mobil.

De cealaltă parte, Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, consideră că, fără a mai avea acces la telefoanele mobile, elevii nu vor mai putea filma în momentul în care un cadru didactic sau un alt elev face abuzuri într-o unitate de învățământ. Mai mult, Andreea Ionescu, fondatoarea grupului ”Părinții cer schimbare”, a avertizat că interzicerea telefoanelor mobile în școli este doar o pedeapsă, fără a fi propuse soluții concrete.

Natalia Intotero, deputat PSD: Interzicerea telefoanelor mobile în școli va fi realizată, după consultarea părinților și elevilor

Întrebată de ce a fost nevoie de această modificare în Legile Educației, deputatul PSD Natalia Intotero a explicat că, prin această măsură, nu va fi interzisă folosirea telefonului mobil în scop educativ.

”Nu este o măsură care să vină să interzică elevilor să folosească telefonul, de exemplu, în scop educativ, categoric alături de cadrul didactic la ora respectivă. S-a încercat prin acest amendament cumva stoparea acelor elevi care deranjau în primul rând și pe ceilalți colegi. Distrăgeau atenția, să facă anumite glume, să filmeze colegii, chiar și cadrul didactic, urmând ca apoi să fie distribuite pe grupuri sau pe rețelele de socializare”, a afirmat președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, la Euronews România.

Natalia Intotero consideră că ”atâta timp cât elevul se află în timpul programului de curs, e foarte important să existe respect reciproc, atât din partea cadrului didactic, față de elev și invers”.

Cât despre situațiile în care profesorul va putea prelua telefonul elevului, deputatul a afirmat că toate aceste măsuri ”vor fi discutate cu părinții până să fie trecute în statutul elevului și în regulamentul instituției de învățământ”.

”În situația în care se va ajunge la preluarea dispozitivului, vor fi rugați părinții să se prezinte la instituția de învățământ, vor avea discuții cu cadrul didactic, cu dirigintele. Se încearcă o apropiere și mai mare din partea părinților. Acești doi ani de pandemia au accentuat distanța între dascăl, elevi și părinți”, a precizat ea.

Elevii consideră că au nevoie de telefoane pentru siguranță. ”Cazuri de persoane care au abuzat elevii sau elevi care au abuzat alți elevi vor fi trecute cu vederea”

În schimb, Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, a evidențiat că ”unitățile de învățământ pot interzice folosirea acestor dispozitive în pauze, în curtea școlii”.

”Atunci, clar nu vorbim despre deranjarea orelor de curs. Nu considerăm că acest lucru ar trebuie să poată fi interzis.

Există situații în care elevii au nevoie de aceste dispozitive pentru siguranța lor, iar dacă ei nu au voie să le folosească și riscă să fie sancționați pentru folosirea lor, există riscul ca situațiile să fie grave.

Dacă vorbim despre situațiile de abuz care se întâmplă, cazuri de violență, elevii și-ar dori să le filmeze pentru a constitui probe într-un dosar penal, lucru care este permis și este dreptul lor să facă acest lucru.

Cazuri de persoane care au abuzat elevii sau elevi care au abuzat alți elevi vor fi trecute cu vederea”, a precizat Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, la Euronews România.

Și părinții critică posibila interzicere a telefoanelor în școli: ”În momentul în care lecția este atractivă, nu cred că elevii preferă să stea pe telefoane.”

Mai mult, Andreea Ionescu, fondatoarea grupului ”Părinții cer schimbare”, consideră că oa stfel de interdicție este doar o pedeapsă aplicată copiilor, fără a fi propuse soluții în astfel de cazuri.

”Este încă o interdicție, încă o chestie de tipul să exmatriculăm copiii, să pedepsim copiii, să le interzicem copiilor.

Genul acesta de măsuri pot caracteriza schimbările aduse de noile legi ale Educației. Cam toate schimbările despre care vorbim vizează interdicții, pedepse pentru copii, însă nu ne propun și soluții.

Spunea doamna deputat că elevii deranjează orele cu telefoanele. Totul ține și de managementul clasei, de cât este capabil cadrul didactic care este practic responsabil în colectivul de elevi. Între niște minori și un adult, responsabil este adultul. Ține și de măiestria cadrului didactic să atragă copii, să îi facă interesați, să le prezinte lucruri care să îi atragă.

În momentul în care lecția este atractivă, nu cred că elevii preferă să stea pe telefoane”, a menționat Andreea Ionescu, fondatoarea grupului ”Părinții cer schimbare”.

”Exemplul acesta că nu folosim telefoanele în timpul orelor este bine de dat inclusiv de cadrele didactice”

Reprezentanta asociației părinților este părere că astfel de măsuri trebuie discutate deoarece ”copiii au nevoie de predictibilitate”

”Copiii au nevoie de predictibilitate. Îl pedepsești. fără a ști înainte care sunt pașii.

Exemplul acesta că nu folosim telefoanele în timpul orelor este bine de dat inclusiv de cadrele didactice. Elevii nu sunt cetățeni de mâna a doua. Au aceleași drepturi ca și adulții.

Nu văd cum ar putea să deposedeze un cadru didactic un elev de telefon dacă elevul refuză. Ce îi face? Îl ia pe sus? Îi bagă mâna în buzunar? Cheamă poliția?”, a mai precizat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE