Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avortul, interzis aproape complet în statul american Dakota de Nord. Legea a fost promulgată

Statul american Dakota de Nord a adoptat una dintre cele mai stricte legi din Statele Unite care interzice aproape în totalitate avorturile. Guvernatorul republican Doug Burgum a promulgat proiectul legislativ prin care întreruperile de sarcină vor fi interzise, cu doar câteva excepții, până la șase săptămâni de dezvoltare a fătului, relatează The Associated Press.

Avorturile vor fi permise doar în primele săptămâni de sarcină, în cazuri de viol, incest sau de urgențe medicale. După șase săptămâni de evoluție a sarcinii, victimele unor astfel de abuzuri nu pot face avort. Întreruperile vor fi permise în cazuri de urgențe medicale, precum sarcinile extrauterine în stadiu incipient.

”Acest proiect de lege clarifică și redefinește legea existentă la nivelul statului și reafirmă că Dakota de Nord este un stat ce încurajează viața”, a afirmat Doug Burgum, guvernatorul statului american Dakota de Nord.

În 2022, Curtea Supremă a SUA a abrogat hotărârea Roe vs. Wade din anul 1973 prin care avortul a fost legalizat la nivel național. În consecință, mai multe state au aprobat legi prin care interzis avortul sau restricționează procedura. Multe dintre ele au fost întâmpinate cu contestații juridice. În prezent, în cel puțin 13 state sunt în vigoare interdicții privind avortul în toate etapele sarcinii, iar în altele sunt suspendate din cauza unor hotărâri judecătorești.

Pe de altă parte, guvernatorii democrați din cel puțin 20 de state au creat încă de anul trecut o rețea, cu scopul de a facilita accesul la avort, în urma deciziei Curții Supreme a SUA care a eliminat dreptul constituțional al femeilor de a întrerupe o sarcină și a transferat puterile de reglementare asupra acestei proceduri către guvernele statelor.

Legea promulgată de guvernatorul statului Dakota de Nord va intra în vigoare imediat, însă, în luna martie, Curtea Supremă a statului a decis că o interdicție anterioară trebuie să rămână blocată în timp ce se desfășoară un proces privind constituționalitatea acesteia. Săptămâna trecută, legiuitorii au declarat că vor să adopte ultimul proiect de lege ca un mesaj adresat instanței supreme a statului, semnalând că populația din Dakota de Nord dorește să restricționeze avortul.

Persoanele care susțin interzicerea avortului sunt de părere că o astfel de măsură protejează viața, în vreme ce contestatarii cred că această decizie va avea consecințe grave asupra femeilor.

Dakota de Nord nu mai are nicio clinică medicală în care vor fi efectuate avorturi. Vara trecută, singura unitate din acest stat, Red River Women's Clinic, și-a închis porțile în orașul Fargo și și-a mutat activitatea în Moorhead, Minnesota, unde avortul este în continuare legal. Proprietarul clinicii vrea în continuare să intenteze un proces prin care contestă constituționalitatea interdicției anterioare a avortului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE