Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European cere ca avortul să fie inclus în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE

Eurodeputații au cerut ca dreptul la avort să fie introdus în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE. Solicitarea apare într-o rezoluție simbolică a PE privind decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul la avort în SUA.

Rezoluția a fost adoptată cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri.

Parlamentarii Europeni cer Consiliului să modifice articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale ale UE, cu formularea potrivit căreia "orice persoană are dreptul la avort în condiții de siguranță și legalitate". Deputații așteaptă o reuniune a Consiliului European pentru a dezbate asupra unei Convenții privind revizuirea Tratatelor UE.

”Deputații europeni își exprimă solidaritatea și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de aceia care sunt implicați atât în furnizarea, cât și în apărarea dreptului și a accesului la servicii de avort legale și sigure în astfel de circumstanțe dificile. Având în vedere acest lucru, ei solicită Congresului SUA să adopte un proiect de lege care să protejeze avortul la nivel federal.

De asemenea, politicienii europeni sunt îngrijorați de o posibilă creștere a finanțării pentru organizațiile care se opun avortului, inclusiv în Europa. Aceștia îndeamnă statele membre să dezincrimineze avortul, să elimine și să combată restricțiile juridice, financiare, sociale și practice care încă mai împiedică accesul la procedură în unele state membre”, informează PE.

Potrivit rezoluției, statele UE trebuie să garanteze accesul la avort în mod legal și gratuit, dar și la servicii sanitare corelate, precum asistență medicală prenatală, planificare familială, servicii pentru tineri, servicii de prevenire, tratare și sprijin pentru cei infectați cu HIV. Totodată, Executivul UE și statele membre trebuie să sprijine apărătorii drepturilor omului și furnizorii de servicii medicale care lucrează pentru promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive.

Pe de altă parte, eurodeputații au adus în discuție și situația statelor membre UE care se împotrivesc avortului. Acestea nu au scăpat de remarcile critice ale eurodeputaților. Slovacia, Ungaria, Croația și nu în ultimul rând Polonia au fost printre cele vizate. Nici în România situația întreruperilor de sarcină nu este mai fericită.

Însă statul membru care generează cele mai multe îngrijorări rămâne Malta, unde avortul este complet interzis. Malta fiind deja arhicunoscută pentru cazul unei turiste din SUA care a fost transportată de urgență în Spania, după ce a suferit un avort spontan și i-a fost refuzat accesul la servicii medicale specifice de către medicii maltezi.

Pe cine afectează cel mai mult interzicerea avortului?

Femeile din medii defavorizate, femeile de culoare, migranții și persoanele LGBTQIA+ se numără printre cei afectați de o astfel de reglementare. Și nu pentru că nu ar putea face în cele din urmă un avort, ci pentru că procedura ar fi realizată în condiții nesigure, care pun în pericol viața omului.

În rezoluția lor, eurodeputații spun că interzicerea avortului "doar forțează oamenii să călătorească pe distanțe lungi sau să recurgă la avorturi nesigure".

Grupurile de extremă-dreapta din PE au depus două rezoluții separate în care apără dreptul la viață și pun sub semnul întrebării prevederea potrivit căreia accesul la avort este un drept al omului. Însă rezoluțiile acestora nu au fost votate.

De asemenea, eurodeputații maltezi fie s-au abținut, fie au votat împotriva textului rezoluției, așa cum obișnuiesc atunci când există pe agenda europeană o astfel de temă.

Totodată, Uniunea Europeană nu are competența de a defini politica de sănătate la nivel comunitar. Sănătatea, industria, cultura sau turismul sunt domenii în care Uniunea poate doar să sprijine, să coordoneze sau să completeze acțiunile statelor, dar nu poate reglementa.

Sănătatea este un domeniu pentru care oficialii de la Bruxelles au doar competența de a sprijini.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE