Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce este periculos să îți încarci smartphone-ul pe timpul nopții

Publicat de: Oana Stoica

Lăsarea smartphone-ului la încărcat pe timpul nopții nu este doar o greșeală care poate afecta durata de viață a telefonului, ci și un obicei care se poate dovedi periculos.

În decursul acestei săptămâni, un apartament a fost cuprins de flăcări în Sectorul 3 al Capitalei. Cauza ar fi un telefon lăsat la încărcat peste noapte, scrie stirileprotv.ro.

La sosirea echipajelor de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta cu flăcări violente și degajări mari de fum într-un apartament de la etajul șapte, potrivit ISU București. Incendiul a fost stins după două ore, iar focul nu s-a extins. Cinci persoane au fost evacuate, șapte au fost evaluate medical la fața locului, iar una a fost transportată la spital.

De ce este un obicei greșit?

Bateriile pot prezenta un risc de incendiu atunci când sunt supraîncărcate, scurtcircuitate, scufundate în apă sau dacă sunt deteriorate. De asemenea, este foarte importantă încărcarea lor în siguranță, atrag atenția pompierii din Marea Britanie. Iar asta include ca dispozitivele să nu fie lăsate la încărcat peste noapte.

Există mai multe motive pentru care un smartphone poate lua foc sau exploda, dar aproape întotdeauna are legătură cu bateria dispozitivului. Dispozitivele mobile moderne sunt alimentate de baterii litiu-ion, care conțin un echilibru atent de electrozi pozitivi și negativi pentru a permite reîncărcarea. Atunci când ceva nu merge bine, componentele interne ale bateriei se pot descompune și pot crea o reacție volatilă care poate duce la incendii, potrivit PC Mag.

Sfaturi pentru încărcarea în siguranță a dispozitivelor:

  • Folosiți întotdeauna încărcătorul furnizat împreună cu telefonul, tableta, țigara electronică sau dispozitivul mobil,
  • Dacă trebuie să cumpărați un înlocuitor, alegeți întotdeauna un produs de marcă, autentic, de la un furnizor în care puteți avea încredere. Există o mulțime de falsuri și poate fi dificil să sesizați diferența,
  • Evitați să depozitați, să utilizați sau să încărcați bateriile la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute,
  • Protejați bateriile împotriva deteriorării - adică zdrobirea, perforarea sau scufundarea în apă,
  • Nu lăsați obiectele în permanență la încărcat după ce ciclul de încărcare s-a încheiat - de exemplu, cel mai bine este să nu lăsați telefonul conectat peste noapte la priză,
  • Nu acoperiți niciodată încărcătoarele sau dispozitivele de încărcare - asta include folosirea cablului de alimentare al laptopului în pat,
  • Atunci când călătoriți, evitați să țineți laolaltă toate obiectele care conțin baterii cu ioni de litiu, în special în avion,
  • Nu vă supraîncărcați prizele.

Cum știm că telefonul este pe cale să explodeze

Dacă auziți un șuierat venind dinspre telefon sau pocnituri, ori simțiți miros de plastic ars, este posibil ca dispozitivul să fie pe punctul de a exploda. De asemenea, fiți atenți la căldura excesivă care provine de la dispozitiv, mai ales în timpul încărcării. Dacă este fierbinte la atingere, scoateți-l imediat din priză.

Un alt semn este bateria umflată. Fiți atenți la orice modificări ale formei dispozitivului, inclusiv un ecran proeminent, o cusătură mărită sau un șasiu distins care poate face ca telefonul să nu mai stea la același nivel cu o suprafață plană.

Mituri și adevăruri despre încărcarea smartphone-ului

Este un mit faptul că încărcarea telefonului pe timpul nopții va supraîncărca bateria, scrie PC Mag. În schimb, este afectată durata de viață a telefonului. Dacă lăsați smartphone-ul conectat la priză peste noapte, acesta va consuma un pic de energie, aducând în mod constant energie nouă în baterie de fiecare dată când aceasta scade la 99%.

În cazul în care, totuși, puneți telefonul la încărcat înainte de culcare, scoateți-l din priză dacă vă treziți pe timpul nopții sau mutați-l pentru a preveni încărcarea continuă prin picurare. Sau conectați telefonul la o priză inteligentă care are un program de oprire.

Încărcarea prin picurare poate genera ceva căldură. Mulți experți recomandă să scoateți telefonul din carcasă pentru a-l încărca peste noapte.

De asemenea, un alt mit este că trebuie lăsată bateria să scadă întotdeauna până la zero înainte de a fi pus dispozitivul la încărcat.

De fapt, nu este indicat să folosiți smartphone-ul până la descărcare completă.

Cel mai bun lucru de făcut este să conectați telefonul la priză înainte ca acesta să vă ceară să intrați într-un mod de consum redus de energie. Conectați-l la priză când telefonul este între 30-40%. Telefoanele vor ajunge rapid la 80% dacă faceți o încărcare rapidă.

Scoateți-l din priză la 80-90%, deoarece dacă ajungeți la 100% atunci când folosiți un încărcător de înaltă tensiune, bateria poate fi supusă la o anumită presiune. Mențineți încărcarea bateriei telefonului între 30-80% pentru a-i crește durata de viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE