Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul apel realizat de pe un telefon mobil, un dispozitiv de 800 de grame care avea nevoie de 10 ore pentru a se încărca

La 3 aprilie 1973, un inginer care lucra pentru compania americană Motorola a făcut primul apel de pe un telefon mobil, care a deschis o nouă eră pentru omenire. Telefonul pe care îl folosea cântărea aproape un kilogram. Avea nevoie de 10 ore pentru a se încărca și putea fi folosit doar pentru 30 de minute de convorbire.

Motorola DynaTac 8000X a fost primul telefon mobil comercial din lume. Iar inventatorul său, Martin Cooper, tocmai efectuase primul apel.

Jumătate de secol mai târziu, invenția sa este acum folosită de peste 68% din populație. Iar la o medie de cinci ore pe zi - conform Digital Global Summary Report 2023 - utilizarea ocupă 30% din viața profesională a proprietarilor lor.

Primul apel din istorie

Se împlinesc 50 de ani de la apelul lui Cooper către Joel Engel, un alt cercetător. Cooper a spus: "Joel, te sun de pe un telefon mobil. De pe unul adevărat". Tăcerea a fost răspunsul pe care l-a primit.

Nimic nu prevestea că apelul cu telefonul mobil va duce la toate funcționalitățile pe care le au astăzi telefoanele mobile.

Inventatorul său, a amintit într-un interviu acordat EFE că atunci când i-a făcut acest apel lui Engel, cercetător la Bell Laboratories, că nu și-a imaginat că în viitor aceste dispozitive vor încorpora camere digitale sau internet. Totuși, Cooper a prezis că toată lumea va avea un telefon mobil.

Telefoanele mobile au evoluat o jumătate de secol mai târziu în smartphone-uri sofisticate, dispozitive suficient de puternice pentru a fi folosite ca și computere. Pliabile, nepliabile, extensibile, ușoare sau grele, gama de dispozitive este abundentă. 92,3% dintre telefoanele mobile au acces la internet.

O revoluție cu 5,44 miliarde de utilizatori

Invenția a devenit una dintre "marile revoluții ale umanității datorită schimbării pe care a adus-o în viața noastră, chiar mai mult decât telefonul fix", explică Fernando Suárez, președintele Asociației spaniole a inginerilor informaticieni.

Dacă a fost nevoie de aproape 65 de ani pentru ca telefonul convențional să ajungă la 100 de milioane de utilizatori, nu a fost nevoie nici măcar de cincizeci de ani pentru ca telefonul mobil să depășească 6.000 de milioane, spune Suárez.

Utilizarea crește de la an la an și, potrivit raportului Global Digital Summary Report 2023, un total de 5,44 miliarde de persoane au acces la unul. Numărul utilizatorilor de telefoane mobile a crescut cu puțin peste 3% în ultimul an, cu 168 de milioane de utilizatori noi în ultimele 12 luni.

Utilizarea medie este, de asemenea, în creștere. Cu șapte minute mai mult în medie în 2022 față de 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE