Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi senzori pentru sistemul de monitorizare a calității aerului deținut de Primăria Capitalei. Unde vor fi amplasați

Primarul general Nicușor Dan a anunțat sâmbătă că au fost recepţionaţi senzorii ce vor fi integrați în noul sistem de monitorizare a calităţii aerului. Dispozitivele urmează să fie instalate în cursul lunii ianuarie 2023, după ce vor fi calibrați.

„Am recepţionat cei 44 de senzori care vor compune noul sistem de monitorizare a calităţii aerului deţinut de Primăria Capitalei, complementar celui administrat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În perioada următoare, vom demara procedura de calibrare a acestora cu ajutorul autolaboratorului pe care Municipalitatea îl deţine şi care va fi amplasat într-o zona adecvată acestui demers.

Sistemul, gestionat de Direcţia de Mediu, are rolul de a monitoriza continuu evoluţia concentraţiilor de particule în suspensie PM2,5, PM10 şi dioxid de azot (NO2). Ulterior, acest sistem va contribui la dezvoltarea politicilor locale de reducere a concentraţiei de poluanţi în aer", a scris Nicuşor Dan, sâmbătă, pe Facebook.

Senzorii instalați de Primăria Capitalei, primiți gratis de la o fundație

Primarul general a mai precizat că senzorii vor fi instalați diferite zone din Capitală, în luna ianuarie 2023, după finalizarea etapei de calibrare. Nicușor Dan a reamintit că aceste dispozitive au fost oferite Municipiului București cu titlu gratuit de Fundaţia Vital Strategies, deoarece Bucureștiul a aderat la Reţeaua Oraşe Sănătoase, în cadrul unui proiect susţinut de Bloomberg Philantropies, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Vital Strategies va suporta contravaloarea serviciilor de mentenanţă timp de 2 ani, urmând ca responsabilitatea acoperirii acestor costuri să fie preluată de Municipalitate. După finalizarea etapelor de calibrare şi instalare a senzorilor, datele obţinute prin această monitorizare vor fi publice şi se vor regăsi pe pagina web a instituţiei: www.pmb.ro", a mai transmis Nicuşor Dan.

Bucureștiul rămâne în topul celor mai poluate capitale din Europa când vine vorba de calitatea aerului. Un studiu recent arată că la mai multe școli din Capitală s-au înregistrat frecvent depășiri ale nivelului permis de particule de praf poluante. În fiecare an, din cauza poluării mor 29.000 de români, o cifră cât un oraș mic.

Poluarea, inamicul uneori invizibil, omoară peste 20.000 de români anual. La nivel global, ultimele date arată că unul din șase decese a fost provocat de poluare. A ucis mai mulți oameni decât războaiele, drogurile sau bolile grave la un loc. Experții de mediu atrag atenția asupra faptului că în următorii 50 de ani Bucureștiul nu va mai putea fi locuit în mod decent din cauza poluării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE