Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Noi detalii în dosarul dispozitivelor refolosite. Judecători: ”Medicul a ignorat pericolul la care și-a supus pacienții”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Dan Tesloianu află vineri dacă rămâne în arest preventiv sau nu. Procurorii au cerut prelungirea măsurii în cazul medicului bănuit că a montat pacienților dispozitive recuperate de la cadavre. Acesta a încercat să scape de arest, însă până acum judecătorii au constatat că faptele sunt atât de grave, încât trebuie ca Dan Tesloianu să rămână după gratii. Magistrații susțin că medicul a ignorat pericolul la care și-a supus pacienții, dar și că a făcut presiuni asupra colegilor care nu erau de acord cu practicile ilegale.

De aproape o lună, Dan Tesloianu este în arest preventiv, măsură dispusă de Tribunalul București. A încercat, să scape de arest la Curtea de Apel, însă nu a avut succes. Acesta este bănuit că, împreună cu alți medici din Iași și Brașov, ar fi prelevat 238 de dispozitive cardiace de la persoane decedate și le-ar fi reimplantat pacienților.

Ambele instanțe, atât Tribunalul București, cât și Curtea de Apel, au constatat că faptele au existat, în baza probelor strânse de procurori până acum și așa cum a recunoscut și Dan Tesloianu în fața anchetatorilor, și că sunt atât de grave încât e nevoie de menținerea acestuia în arest preventiv, spun instanțele.

Potrivit judecătorilor de la tribunal, împrejurările în care fapta a fost comisă arată „modalitatea insidioasă în care ar fi acționat inculpatul, prin prescrierea unor medicamente care să justifice ulterior intervenţiile realizate”. În urma acestora, „inculpatul ar fi beneficiat şi de sume de bani de la pacienţii operaţi”. Mai mult, „acesta nu conştientizează gravitatea riscului la care se pare că şi-a expus pacienţii, mulţi dintre ei având deja o stare de sănătate deosebit de precară.”, explică magistrații.

Potrivit avocaților medicului, practica exista în spitale din cauza lipsei de aparate noi, până în 2021. De atunci, este interzisă refolosirea dispozitivelor. Procurorii spun, însă, că Dan Tesloianu ar fi comis faptele din 2017 până anul trecut.

„Reprezentanţii societăţilor ce comercializează astfel de dispozitive au arătat că, fără urmă de îndoială, nu pot fi refolosite deoarece nu mai poate fi garantată securitatea septică a acestora după ce au intrat în contact cu umorile corporale. În aceste condiţii este evident că apariţia sau nu a unor infecţii în cazul reimplantării unui dispozitiv refolosit sau recuperat devine guvernată de şansă”, spun judecătorii care au decis să mențină arestul.

Mai mult, o conversație depusă ca probă în dosar arată că medicul ar fi pus presiune pe colegii care s-ar fi opus practicilor ilegale, scopul fiind intimidarea lor, spune instanța.

Cristian Ene, avocatul lui Dan Tesloianu: „Indiciile avute în vedere la acel moment, când s-a luat măsura, au fost destructurate până în prezent pentru că au fost audieri ample de martori, care, marea majoritate a acestora, sunt în favoarea domnului doctor. Am dat declarații, am clarificat aspectele acuzatoriale.”

Cum justifică judecătorii menținerea arestului preventiv

Procurorii au cerut, miercuri, la Tribunalul București prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile.

„Reprezentanţii societăţilor ce comercializează astfel de dispozitive au arătat că, fără urmă de îndoială, dispozitivele, în niciun caz, nu pot fi refolosite deoarece nu mai poate fi garantată securitatea septică a acestora după ce au intrat în contact cu umorile corporale. În aceste condiţii este evident că apariţia sau nu a unor infecţii în cazul reimplantării unui dispozitiv refolosit/recuperat devine guvernată de şansă.”

Distribuie

Taguri